7.3 C
De Bilt

Gemeenteraad Eemnes stemt in met substantiële opwek via zonne-energie

Begin dit jaar maakte de provincie Utrecht bekend dat Eemnes is aangemerkt als één van de zoeklocaties voor windenergie. Energieopwekking via windturbines heeft niet de voorkeur in Eemnes. Als alternatief gaat Eemnes een substantieel tegenbod doen, door energie op te wekken via zon op land. Op 8 juli heeft de raad hierover een besluit genomen.

De gemeente doet een substantieel bod richting de provincie. In dat bod zegt Eemnes toe dat zij energie op land gaat ontwikkelen met een jaarlijkse energieopbrengst van tenminste 25 GWh. Daarnaast zal de verdere opwek van 10 GWh aan duurzame zonne-energie worden verkend.

Wethouder René ten Have (Duurzaamheid): “Ik ben verheugd dat we met dit raadsbesluit een substantieel bod doen richting de provincie. De globale locatie voor een zonneveld in het Zuidpoldergebied is nu bepaald, en de raad zal op een later moment nog beslissen over de exacte contouren. Dit is onze inbreng voor de toekomst, en we rekenen op de steun van de provincie. De volgende stap is om samen met onder meer omwonenden en belanghebbende ondernemers in gesprek te gaan over hun participatie in het project. Ook gaan we ons huiswerk doen om te onderzoeken hoe we lokaal eigendom kunnen toepassen.

Zon op land sluit aan bij het advies van het Eemnesser burgerforum

Het burgerforum heeft eind 2023 in haar advies aangegeven dat zij de voorkeur geeft aan zonne-energie op land boven windenergie op land. Onder de inwoners van Eemnes is windenergie de minst populaire vorm van duurzame energieopwekking. Het burgerforum heeft dit advies opgesteld op basis van verschillende bronnen, waaronder een brede burgerraadpleging onder de inwoners van Eemnes.

Landschappelijke inpassing

De raad besloot ook om de zonnepanelen landschappelijk in te passen. Dat houdt in dat we de leefomgeving voor flora en fauna willen behouden, en waar mogelijk versterken. Dit draagt bij aan het behoud van bedreigde soorten, en versterkt de lokale ecologische veerkracht. Ook het burgerforum geeft als aandachtspunt mee om extra maatregelen te nemen ter bescherming van de natuur.

Lokaal eigendom

Voordat gestart wordt met de uitvoering van zonnevelden, zal er een beleidskader voor lokaal eigendom worden opgesteld. Dit beleidskader wordt in Q4 2024 ter vaststelling aan de raad voorgelegd. In dit beleidskader worden de randvoorwaarden geschetst voor lokaal eigendom.

Duurzaamheidsambitie Eemnes

Behalve dat een dergelijk bod een serieuze bijdrage levert aan de opgave van de regio, zorgt het ook voor een forse stap richting het behalen van de eigen duurzaamheidsambitie van Eemnes; 70% reductie van de lokale CO2-uitstoot in 2030.

Participatie

De gemeente vindt een gedegen participatietraject erg belangrijk. Omwonenden en  ondernemers in het gebied, maar ook de overige inwoners van Eemnes, worden maximaal betrokken bij de ontwikkeling. Na de zomer gaan we daarom met al deze groepen in gesprek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio