11.8 C
De Bilt

Jan des Bouvrie op 78-jarige leeftijd overleden

Naarden – Vanavond werd bekend dat Jan des Bouvrie, één van Nederlands bekendste interieurdesigners, in Naarden in het bijzijn van zijn familie is overleden. Des Bouvrie leed al enige tijd aan prostaatkanker. Jan des Bouvries laat zijn vrouw Monique en twee kinderen achter.

Beroemd design van Des Bouvrie

Des Bouvrie richtte in Naarden en Grave interieurwinkels/designcentra Het Arsenaal op. De vestiging in Grave werd in 2006 gesloten. Als handelsmerk richtte hij een eigen ontwerpstudio op en ging samenwerken met verschillende fabrikanten. Zo produceerde meubelindustrie Dutch Gelderland Groep in 1969 als eerste een ontwerp van Jan des Bouvrie, de kubusbank. Deze strak vormgegeven bank is inmiddels een designklassieker geworden.

Samenwerking met veel bedrijven

Des Bouvrie was ook werkzaam voor verschillende bedrijven, waaronder fabrikant van huishoudelijke apparatuur Princess, meubelfabriek Gelderland, bouwmarkt Gamma, Philips, KPN en de website Webstijl. Hij ontwierp daarvoor onder meer verlichting, behang, raamdecoraties, buitenmeubilair en zonweringsproducten.

Slachtoffer door fraude eigen ontwerpstudio

In 2010 werd Des Bouvrie aangehouden in verband met een vastgoedfraudezaak. De Ontwerpstudio Des Bouvrie zou belasting hebben ontdoken, maar volgens het Openbaar Ministerie was Des Bouvrie zelf niet op de hoogte van de fraude. Jan des Bouvrie schikte de zaak, waardoor het niet tot een rechtszaak kwam.

Docent

Des Bouvrie gaf daarnaast les op diverse design-academies. Er zijn twee opleidingen naar hem vernoemd: “Het Jan des Bouvrie College”, een onderdeel van het ROC in Amsterdam en “De Jan des Bouvrie Academie”, een HBO-opleiding in Deventer. Deze is onderdeel van Saxion Next, een particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs.

Bekende Nederlander

Als publieke verschijning was Des Bouvrie geregeld het onderwerp van spot het televisieprogramma Glamourland van Gert-Jan Dröge. Deze bracht Des Bouvrie onveranderlijk in beeld met “Hallo! Daar zijn we weer!” en duidde de ontwerper en zijn vrouw Monique aan als ‘de Bouvrietjes’. Des Bouvrie had daar niet het minste bezwaar tegen. Door zijn optreden in Glamourland werd zijn naamsbekendheid vergroot, en daarmee ook zijn orderportefeuille, zo verklaarde hij meer dan eens tegenover interviewers.

Nalatenschap

Jan Des Bouvrie laat Nederland veel bijzondere ontwerpen achter, waarvan enkele echte klassiekers genoemd mogen worden.

Bron: Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio