Soest – De gemeenteraad van Soest bespreekt komende donderdag (23/11) een voorstel van diverse partijen voor het opstellen van een actieprogramma LHBT+. Het voorstel is het resultaat van een verkenning naar de noodzaak van gemeentelijk beleid. De roep om meer aandacht voor lesbische, homo-, biseksuele en transgender (LHBT) inwoners kwam na een actie van COC Midden-Nederland.
Open brief COC met voorstel
Na de open brief van COC Midden-Nederland (mei 2016) stond het thema LHBT voor het eerst op de politieke agenda in Soest. Het hijsen van de regenboogvlag op Coming-Out Dag (jaarlijks op 11 oktober), een voorstel van DSN-raadslid Yolande Gastelaars, kon niet rekenen op een meerderheid. Wel werd een voorstel voor een verkenning naar de noodzaak van een gemeentelijk LHBT-beleid bijna unaniem aangenomen. Twee goed bezochte bijeenkomsten en een masterclass LHBT-beleid gaven voldoende basis voor het voorstel om een actieprogramma LHBT+ op te stellen binnen de Strategische Agenda Sociaal Domein. Het voorstel wordt ingediend door de fracties van Burgerbelangen, DSN, GroenLinks, D66, CDA en Soest 2002.
Goed nieuws
“Voor Soest is dit ontzettend goed nieuws! Ook in Soest moet je als LHBT-inwoner jezelf kunnen zijn en veilig kunnen leven, wonen, werken en sporten. De betrokkenheid van de gemeente kan veel verschil maken. Met name op het gebied van veiligheid, voorlichting, sport, zorg en informatievoorziening. Ik ben heel erg blij dat er nu een voorstel ligt om echt aan de slag te gaan”, aldus Simon Timmerman, voorzitter COC Midden-Nederland.
Het voorstel wordt op 23 november a.s. besproken in een opiniërende raadsvergadering. Tijdens de besluitvormende raadsvergadering op 30 november a.s. zal worden gestemd over het voorstel. Na instemming heeft het college van B&W tot uiterlijk het tweede kwartaal van 2018 de tijd om het actieprogramma op te stellen.
COC Midden-Nederland
Het COC komt al sinds 1946 op voor de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI). Sinds 18 januari 1950 is het COC ook in de regio Utrecht actief. Eerst onder de naam COC Utrecht en later onder de naam COC Midden-Nederland. COC Midden-Nederland is lid van de federatie van COC’s en is actief in de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg, Zeist, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp, Wijdemeren, Culemborg, Nijkerk en Scherpenzeel. Meer informatie op www.cocmiddennederland.nl.