Op zaterdag 26 augustus vond een integrale controle plaats in de Hoeksche Waard. De actie werd georganiseerd in samenwerking met de politie, de Douane, Koninklijke Marechaussee, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC), het Regionaal Operationeel Bestuurlijk Team (ROBT en Rijkswaterstaat. De controle vond plaats op het water, in de (jacht)havens en op het land.
Eén van de doelen van deze integrale controle was om meer zicht te krijgen op ondermijnende criminaliteit in en rondom (jacht)havens. Bij ondermijning vervagen grenzen tussen de bovenwereld (de ‘gewone’ maatschappij) en de onderwereld (criminaliteit). Tijdens de actie zijn enkele tientallen vaartuigen gecontroleerd, waarbij geen strafbare feiten werden geconstateerd.
Bovendien is er informatie verzameld. Informatie die in andere onderzoeken wellicht het ontbrekende puzzelstukje kan zijn. Daarnaast is de integrale controle ook gebruikt om voorlichting te geven. Zo was er een ‘coffee met een cop’-bus aanwezig, waar bezoekers van de havens met aanwezige agenten in gesprek gingen over de signalen die wijzen op ondermijning.
Belang van samenwerking
Een ander belangrijk doel van de integrale controles is het verbeteren van de onderlinge samenwerking van veiligheidspartners en ondernemers. Burgemeester Aptroot: “Wij willen graag een gezond, transparant en veilig vestigingsklimaat voor ondernemers creëren en behouden. Dit kan alleen maar door goed samen te werken en met elkaar in gesprek te gaan. De regelmatig terugkerende integrale controles zijn daarbij een belangrijk instrument.
Deze maken het mogelijk om ‘foute’ ondernemers die bewust regels aan hun laars lappen of in het criminele circuit opereren, te vinden en hard aan te pakken. Daarnaast dragen de controles bij aan een stukje bewustwording en helpen ze de betrokken partijen om signalen van bijvoorbeeld ondermijning te herkennen. En er gaat een preventieve werking van uit: hier in de Hoeksche Waard letten we op elkaar en zorgen we samen voor een veilige omgeving voor inwoners en ondernemers.”
U kunt ook helpen
De strijd tegen ondermijning gebeurt door onder meer politie, gemeenten, bedrijven, waterschappen en brancheorganisaties. Maar ook u kunt iets doen. Ziet, hoort, of ruikt u onraad? Hebt u het gevoel dat er iets niet klopt? Wordt u bedreigd? Meld het! Altijd.
- Bij spoed: bel 112
- Geen spoed, wel politie: 0900-8844
- Anoniem melden? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.
- Of vul anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.