21.9 C
De Bilt

De Wolden wil samen met inwoners op weg naar duurzame energie in lokaal eigendom

In juni 2021 nam de gemeenteraad van De Wolden een motie aan om samen met inwoners en grondeigenaren geschikte gebieden voor het opwekken van duurzame energie te onderzoeken en lokaal eigendom van energieprojecten te waarborgen. Onderzoek wijst uit dat er minder zonnepanelen op daken geplaatst zijn dan tot nu toe werd aangenomen. De Wolden heeft daarom een nieuwe energiestrategie opgesteld, met zowel grootschalige als kleinschalige initiatieven.

Lokaal eigenaarschap en participatie in De Wolden

Het betrekken van de inwoners en het bevorderen van lokaal eigenaarschap staan centraal in de Wolder energiestrategie. De Wolden streeft naar 70 tot 100% lokaal eigenaarschap zodat de gemeenschap daadwerkelijk kan profiteren van de opbrengsten. Wethouder Gerrie Hempen verklaart: “We willen samen bouwen aan een duurzame toekomst voor De Wolden, waarbij iedereen kan profiteren van de lokaal opgewekte energie”.

Grootschalige initiatieven

Een onderdeel van de Wolder strategie is de mogelijke ontwikkeling van een “energiehub” bij de oude NAM-locatie De Wijk 20. Dit gebied is zeer geschikt voor het opwekken van energie omdat de benodigde kabels daarvoor al in de grond liggen en vanwege de nabijheid van grote elektriciteitsverbruikers. Samen met de omwonenden onderzoekt de gemeente op deze locatie de mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie.

Om de energiedoelstellingen te halen, zullen naast de energiehub bij De Wijk 20 ook andere locaties moeten worden gezocht voor het grootschalig opwekken van duurzame energie. De in 2023 uitgevoerde “Potentiescan Wind en Zon” heeft de kansrijke gebieden voor zonne- en windenergie in de gemeente in kaart gebracht. Na de zomer neemt de gemeenteraad een besluit over het verder onderzoeken van deze kansrijke gebieden. Ook het project Opwek Energie op Rijksvastgoed (OER) langs de A28 lijkt kansrijk. Hier wordt onderzocht of zonne-energie opgewekt zou kunnen worden in de bermen en oksels van de snelweg.

Kleinschalige initiatieven

Via de Dorps Energie Strategieën (DES) ondersteunt De Wolden kleinschalige, lokale initiatieven. Met de zon-op-dak aanpak worden agrarische en andere ondernemers geholpen bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Daarnaast werkt De Wolden aan ruimtelijk beleid dat het lokale initiatieven mogelijk maakt om kleinschalige duurzame energieprojecten te ontwikkelen. “We werken met deze energiestrategie toe naar een duurzame en zelfvoorzienende gemeente, waar iedereen kan bijdragen aan en profiteren van de energietransitie”, stelt wethouder Gerrie Hempen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio