3 C
De Bilt

Huisartsen tekenen convenant praktijkondersteuners jeugd

Meppel – Woensdag 12 februari werd het convenant praktijkondersteuners huisartsen (poh) jeugd 2020 en volgende jaren ondertekend in het stadhuis door mevrouw S. Diever, namens de huisartsen in Meppel, mevrouw A.C. Nijstad-Moes, namens de huisartsen in Nijeveen, en de heer H.G. ten Hulscher, namens de gemeente Meppel.

Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Sindsdien wordt gewerkt aan een sterke voorziening waar kinderen, jongeren en opvoeders met hun vragen terechtkunnen. Waar hun vragen een passend antwoord krijgen, zodat ze zelf weer verder kunnen, of waar intensievere hulp wordt bij geschakeld als dat nodig is.

Toegankelijk én laagdrempelig

Hét voorbeeld van zo’n voorziening zijn de praktijkondersteuners van de huisartsen. In de vertrouwde omgeving van de eigen huisarts, dichtbij huis, zonder wachtlijst, kunnen kinderen, jongeren, ouders en andere gezinsleden terecht met problemen van opgroeien en opvoeden. De bedoeling is zo licht mogelijk hulp verlenen. Te beginnen met gesprekken voor preventie, signaleren van de hulpbehoefte en advies geven. Waar mogelijk de zelfredzaamheid versterken en als het nodig is te behandelen of door te verwijzen.

Dichtbij en cliëntvriendelijk

Voorkomen van zware zorg was bij de eerste proef met praktijkondersteuning in 2016 en 2017 het uitgangspunt. Om kinderen en jongeren niet te zwaar te belasten en om ze het stempel van de gang naar een zorginstelling te besparen. Vanaf 2018 is de ondersteuning breed ingezet ter bevordering van de samenwerking met lokale zorg- en welzijnsorganisaties, voorschoolse voorzieningen, onderwijs en gemeente. De praktijkondersteuners verhogen de kwaliteit van deze keten met hun specifieke kennis en vaardigheden onder meer als sparring partner van artsen en voorliggende voorzieningen.

Duurzame verbinding

De praktijkondersteuners dragen ook bij aan de continuïteit van de zorg en de verbinding van de keten van organisaties en instellingen. Huisarts Diever: “Het is essentieel om de resultaten van de zorg duurzaam te maken. Het vereist dat de jeugdzorg niet alleen specialistische hulp biedt, maar ook meedoet aan de versterking van de basis, terugvalpreventie en eerstelijnsondersteuning.”

Het opbouwen van een lerende werkwijze om kennis én de toepassing ervan te blijven verbeteren, is daarbij een voorwaarde. Huisarts Nijstad-Moes: “De vraagstukken en problemen die nu bij de poh-jeugd terecht komen zijn voor ons als huisartsen niet nieuw. Eerder kregen we ze ook, maar probeerden we dit zelf op te lossen of we moesten verwijzen naar specialistische jeugdzorg.

Met de komst van de poh-jeugd in onze huisartsenpraktijk kunnen we deze hulp nu in onze eigen praktijk laagdrempelig en licht aanbieden. De poh-jeugd heeft meer tijd om met de ouders en kinderen in gesprek te gaan en ontlast op deze manier ook de huisarts.

Voor ouders en kinderen is dit ook veel prettiger. De meeste vragen en problemen blijken met enkele gesprekken of adviezen te beantwoorden en of op te lossen. Waar nodig wordt er in overleg met de huisarts gericht doorverwezen. We zijn dan ook erg blij met de poh-jeugd in onze praktijk.”

Versterking voorliggend veld

Deze sterke eerste lijn vermindert het aantal verwijzingen naar intensieve jeugdzorg en het speciaal onderwijs. Zo zijn kinderopvang, school en huisarts niet de ‘vindplaats’ voor jeugdzorg, maar de werkplaats. Jeugdzorg vergroot eerst het eigen probleemoplossend vermogen van kinderen, jongeren, opvoeders en beroepsopvoeders. Het gaat eerder om hulp ‘bijschakelen’ dan om ‘verwijzen’.

Wethouder Ten Hulscher: “En last but not least is de samenleving aan zet. Hoe bouwen we aan sterke gezinnen en stabiele relaties tussen ouders, want vechtscheidingen brengen te veel kinderen in problemen. Hoever willen wij gaan in ons streven naar het perfecte kind? Hoe verschillend mogen kinderen zijn? Niet iedere hulpvraag moet gemedicaliseerd worden, de vraag ‘wat heeft dit kind nodig om te groeien’ zou leidend moeten zijn. Met de aandacht, warmte en veiligheid van het gezin of de omgeving is een kind het meest geholpen. De beste jeugdhulp krijg je meestal thuis!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio