Op woensdag 24 januari onthulde Wethouder Jeannet Bos een Vector of Memory bij de Werkhorstbrug in Meppel. Sinds kort is Meppel verbonden met de Canadian Trail Drenthe, dat onderdeel is van de Liberation Route Europe. In het spoor van de Canadese bevrijders door Drenthe worden bijzondere oorlogsverhalen gedeeld.
Vector of Memory
In Nederland worden de verhalen op de Canadian Trail gemarkeerd met een zogenaamde ‘Vector of Memory’ (een schildje van 10 x 10 centimeter), zodat de plekken zichtbaar deel uitmaken van de Liberation Route Europe en Canadian Trail. In Meppel heeft de gemeente de verhaallocaties, met financiële ondersteuning van het Waarborgfonds, van deze markering voorzien. Op de Werkhorstbrug, waar het Canadian Toronto Scottish Regiment rond het middaguur van vrijdag 13 april 1945 de toenmalige gemeentegrens van Meppel passeerde en de stad bevrijdde, is een grotere ‘Vector of Memory’ geplaatst.
Bevrijdingsverhaal Drenthe
Met de ‘Canadian Trail’ wordt de provincie Drenthe aangesloten op de internationale wandelroute die door ons land loopt van Zeeuws Vlaanderen tot Noordoost-Groningen. In Drenthe gaat het om ruim 175 kilometer, van Meppel tot Havelte en van Zuidwolde tot Zuidlaren. Deze route vergroot het wandelaanbod voor de langeafstandswandelaars in Drenthe. Tal van gebeurtenissen vertellen onderweg het bevrijdingsverhaal van Drenthe en de rol van de Canadezen hierin. Op deze actieve manier wordt het bevrijdingsverhaal van de provincie Drenthe toegankelijk.