Het college van B&W heeft besloten om in de tweede fase ‘Ekelenberg’ in Zuidwolde de volgende namen toe te kennen: Wikkerse, Het Hooge Veld en de Trechterbeker. Bij het bepalen van naamsuggesties is gebruik gemaakt van het bekende Drentse volksverhaal over het ‘Spinwiefien van den Ekel’ en de archeologie. Er is ook gebruik gemaakt van oude streeknamen. De straatnamen van de eerste fase van het plan Ekelenberg Zuidwolde zijn ook uit dit volksverhaal gehaald.
Ekelenberg bij Zuidwolde
Het ‘Spinwiefien van den Ekel’ gaat over een wijze oude vrouw die lang geleden woonde op de Ekelenberg nabij Zuidwolde. Na haar overlijden is ze nog steeds op die plek te vinden voor wie haar hulp nodig heeft. Wanneer het een vrouw niet lukt zwanger te worden, krijgt ze het advies eens op zoek te gaan naar het ‘spinwiefien’. Zij stond ook bekend als “Wikkerse” wat als vrouw die de toekomst kan voorstellen (waarzegster) kan worden vertaald. De wijze oude vrouw, de wikkerse, is één van de bekende witte wieven van Drenthe.
‘De akelige berg’
In Zuidwolde spreekt men van “bij of op de(n) Ekelenberg.” Dat ekel is een Germaans woord dat de betekenis heeft van walging, afkeer. De Nekelenbarg zou dan de ‘akelige berg’, berg des afkeers zijn. Dat klopte ook wel, want van ouds woonde hier een ‘wit wief’ of een ‘spinwiefien’. De aanduiding “Wikkerse” is de enig overgebleven mogelijke straatnaam die nog uit de sage kan worden gebruikt. Andere, nog niet gebruikte, namen vanuit de sage zijn niet gevonden.
Eenheid eerste en tweede fase Ekelenberg
Om eenheid in de toe te kennen namen in de tweede fase van Ekelenberg te houden ten opzichte van de eerste fase van Ekelenberg, is gekozen voor de naamsuggesties uit het volksverhaal waarin de betekenis van de naam is beschreven: ‘Wikkerse’ is een ander woord voor de wijze oude vrouw die de toekomst kan voorspellen (waarzegster) die bij of op de Ekelenberg woonde. Het besluit is om de straat die noord-zuid loopt en ten oosten, evenwijdig aan “Den Ekel’ en in noorden aansluit op “Spinwiefien”, de naam ‘Wikkerse’ te geven.
Archeologie
Voor de overige twee straatnamen is gekeken naar oude veldnamen en de archeologie. Het is bekend dat er bij opgravingen in dit gebied, begin 20ste eeuw, trechterbekers zijn aangetroffen. Gelet hierop kennen we de straatnaam ‘Trechterbeker’ toe aan de U vormige (bekervormige) straat in zuidwesthoek van het plangebied.
Oude veldnamen
Een oude veldnaam voor het zuidoostelijke deel van het voormalige recreatiepark ‘Ekelenberg’ tot aan ’t Heuveltje is ‘Het Hooge Veld’. De straat die in L vorm over de Zuidoosthoek van het plangebied loopt en geografisch ook op het hoge deel van dit gebied ligt de straatnaam ‘Het Hooge Veld’ toe te kennen.