Krimpen aan den IJssel – Rijkswaterstaat, als eigenaar van de Algerabrug en verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud, heeft aangekondigd de Algerabrug in de zomer van 2026 voor maar liefst zes weken af te sluiten voor grootschalig onderhoud. Dit besluit ligt bij Rijkswaterstaat, die verantwoordelijk is voor de uitvoering en de bijbehorende risico’s. De gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel maakt zich ernstig zorgen over de voorgenomen afsluiting van zes weken. De Algerabrug is van groot belang voor de regio en de gevolgen van een wekenlange afsluiting zijn enorm.
De Algerabrug is een onmisbare verkeersader voor de Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel. De afsluiting betekent dat 90.000 inwoners en 10.800 bedrijven worden geconfronteerd met een logistieke nachtmerrie: twee uur extra reistijd per dag, afgesloten ondernemers en een dreigende economische klap.
Doodsteek lokale economie
“Dit is de doodsteek voor de lokale economie,” waarschuwen ondernemerskringen in de regio. Transportbedrijven, supermarkten en zelfstandig ondernemers staan voor een immense uitdaging. Alternatieven zoals een pontje zijn voor hen geen oplossing. De enige andere optie is een omweg van 100 kilometer per dag.
En dat terwijl een vergelijkbare afsluiting in 2016 al tot chaotische taferelen leidde. “Destijds was de conclusie: dit nooit meer. Maar nu dreigen we het ongeveer zes keer zo lang te herhalen,” aldus een bezorgde ondernemer.
Om het doemscenario af te wenden, hebben de ondernemers een alternatief plan laten onderzoeken door een professioneel engineeringbureau. Dit plan voorziet in het tijdelijk demonteren van de brugval en de plaatsing van een noodbrug. “Zo blijft de verbinding open en wordt de schade beperkt,” stellen zij. Ook als de werkzaamheden tegenvallen en vertraging dreigt.
Politieke partijen slaan alarm over tijdelijke sluiting Algerabrug
De lokale politiek liet gisteravond tijdens een speciale commissievergadering massaal van zich horen. Leefbaar raadslid Daniël Ratzon diende een agenderingsverzoek in om Rijkswaterstaat uit de nodigen bij de gemeenteraad. “We zijn blij dat Rijkswaterstaat op deze uitnodiging is ingegaan. We begrijpen en onderschrijven de noodzaak voor onderhoud maar zijn geschrokken van de duur van de sluiting Algerabrug.” Oscar Suijk sluit zich hierbij aan. “Ik viel bijna van mijn stoel toen ik van de plannen hoorde”. De VVD maakt zich over de duur ook grote zorgen: “We kunnen de regio niet zes weken lang gijzelen. Rijkswaterstaat moet kijken naar slimmere alternatieven om de overlast te minimaliseren,” zegt Sharon Tollenaar.
Impact op inwoners
Robin Ponne namens ChristenUnie benadrukt de impact op inwoners: “Dit treft niet alleen ondernemers maar ook zorgmedewerkers, jongeren en alle anderen die afhankelijk zijn van de Algerabrug. Tijdens de werkzaamheden blijft de brug wel open voor voetgangers en fietsers die langs de werkzaamheden moeten”. Karin van Cappellen (CDA) maakt zich zorgen dat over de wisselstrook alleen lichte ambulances kunnen rijden. Beiden wijzen op het risico van vrijkomende schadelijke stoffen zoals Chroom 6. Hoe wordt de veiligheid gegarandeerd?
Bereikbaar Krimpen waarborgen
Saskia Oudshoorn (Stem van Krimpen) en Arrèn van Tienhoven (SGP en namens de gemeenteraad lid van de adviescommissie vervoersautoriteit MRDH), maken zich al lange tijd hard voor de bereikbaarheid van Krimpen aan den IJssel. “De Algerabrug is de enige oeververbinding van onze gemeente en daarmee dus ook een hele belangrijke weg voor niet alleen ons, maar de gehele Krimpenerwaard,” zegt Oudshoorn.
“Een afsluiting van zes weken heeft een enorme maatschappelijke en economische impact. Al snappen we dat Rijkswaterstaat gebonden is aan verschillende processen en verplichtingen, betreuren wij het enorm dat de variant waar de Ondernemerskring onderzoek naar heeft laten doen door een professioneel en gerenommeerd bureau niet alsnog tot echt nader onderzoek van Rijkswaterstaat heeft geleid.”
Doordenderende sneltrein
Voor van Tienhoven voelt de huidige situatie als een doordenderende sneltrein van de opgestarte aanbesteding waarin zes weken afsluiting het uitgangspunt is. “Wij verwachten van Rijkswaterstaat dat ze samen met de nog te contracteren aannemer alles op alles zet om de afsluitingsduur aanzienlijk te verkorten en met een heel goed bereikbaarheidsplan te komen. Dit moet wat ons betreft een zeer belangrijk onderdeel zijn van de wegingscriteria in de aanbestedingsprocedure.”
Krimpens Belang, de partij die zich ook al jaren inzet voor de ondernemers heeft aan Rijkswaterstaat gevraagd om er alles aan te doen om de overlast te beperken. Rijkswaterstaat heeft toegezegd om aan te sturen op het verkorten van de periode. Saskia Bijl benadrukt de impact die het heeft op de ondernemers en heeft dan ook een heldere boodschap.
“Naast het verkorten van de periode willen we Rijkswaterstaat ook dringend verzoeken om ook andere maatregelen te nemen om de overlast zoveel mogelijk te beperken” De oproep van alle partijen aan Rijkswaterstaat is om de zorgen van de gemeenteraad zeer serieus te nemen en in het uitwerken van de plannen de ondernemers en inwoners goed te betrekken.
Ik ben zéér benieuwd welke consequenties dit heeft voor patiënten (waaronder ikzelf) die naar het IJsselland Ziekenhuis moeten voor behandeling en controle.