16 C
De Bilt

Brug Krimpenerwaard-Ridderkerk is bedreiging natuur en open landschap

Zuid-Holland moet werk maken van de bescherming van de schaarse natuur die er is. Kiezen voor een oeververbinding van Ridderkerk naar de Krimpenerwaard is om die reden een slecht plan. Die verbinding vormt een ernstige bedreiging voor de aanwezige natuur en erfgoed en daar hebben we in deze drukbevolkte provincie al zo weinig van.

Filmpje als protest tegen bedreiging brug

“We zien als stichting uiteraard het belang van economische ontwikkelingen en zijn zeker niet op voorhand tegen elke infrastructurele aanpassing. Maar in dit geval is de binnenstedelijke variant die eveneens op tafel ligt een veel betere keuze”, zo betoogt Ninouk Vermeer, regiohoofd Veenweiden van het Zuid-Hollands Landschap.

Metamorfose tegen bedreiging biodiversiteit

De Zaag onderging de afgelopen jaren een metamorfose. Er zijn nieuwe wandelpaden aangelegd, bruggetjes geplaatst en picknickplekken gerealiseerd. Om vogels beter te spotten staat er een vogelkijkscherm. Pronkstuk is de veertien meter hoge beverbrug, die uitzicht biedt op het natuurgebied én de skyline van Rotterdam. Ook zijn de geulen uitgediept waardoor de werking van eb en vloed op De Zaag sterker is geworden en dreiging tegen verlies van natuur is bestreden. En dat is volgens Vermeer goed voor de biodiversiteit. Zo groeien er zeldzame zomerklokjes en komt de bever regelmatig op bezoek. “Kortom: een uniek getijdengebied waar je zuinig op moet zijn. Een oeververbinding zal de natuurbeleving hier ernstig aantasten en de gedane investering wordt compleet overboord gegooid.”

Polder Krimpenerwaard

De achterliggende polder tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel is minstens zo waardevol. “In het voorjaar broeden hier talloze weidevogels zoals grutto en kievit. Met een brug en bijbehorende weg die deze polder zal doorkruisen, ben je dit agrarisch weidegebied en al die weidevogels in één keer kwijt.” De geplande brug zou een echte bedreiging voor het prachtige landschap vormen.

Laatste stukjes groen

Aan de andere kant van het water is de impact van een brug eveneens groot. Zo loopt de verbinding vlak langs Het Huys ten Donck, een 400 jaar oude buitenplaats in Ridderkerk. Het huis zelf is een Rijksmonument, er omheen liggen de Donckse Velden: voormalige agrarische gronden die zijn omgevormd tot natuur- en recreatiegebieden. “Het gaat om de laatste stukjes groen in deze omgeving, er is hier verder niks”, weet Catharina Groeninx van Zoelen, eigenaar van Het Huys ten Donck.

Ongerepte natuur bewaren

Ze waarschuwt dat het ongerepte karakter van de buitenplaats verdwijnt met een brug en bijbehorende weg. “De rust en het weidse open landschap gaat dan verloren. Dat zou eeuwig zonde zijn. Wij doen al jaren ons best om het huis en de omliggende Donckse Velden, dat wij als één geheel zien, te beschermen. Als er dan op een paar honderd meter een drukke weg langs loopt, lukt dat niet meer. Want met zo’n weg komt ook de bedrijvigheid.”

Stapstenen

Hoewel er een rivier tussen ligt, zijn de Donckse Velden en De Zaag ecologisch gezien aan elkaar verbonden. Vermeer: “Het gaat om ‘stapstenen’ die je moet zien te behouden. Niet alleen voor de biodiversiteit, maar ook om dit verstedelijkte gebied leefbaar te houden voor de mensen die hier wonen. Die hebben rust en ruimte nodig. Dat vinden ze in deze gebieden. We doen er dan ook alles aan om ze te beschermen. En daarom trekken we samen op.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio