16.5 C
De Bilt

Voor een circulair Krimpen aan den IJssel zet de gemeente stevige stappen met actieprogramma

De Nederlandse economie moet in 2050 helemaal circulair zijn. Met het eerste Circulair Actieprogramma zet Krimpen aan den IJssel stevige stappen op dit gebied. In een circulaire economie bestaat geen afval meer. Alle grondstoffen en energie om spullen mee te maken, zijn helemaal herbruikbaar.

Wethouder Duurzaamheid Wubbo Tempel: “We hebben maar één aarde. En de grondstoffen waarvan we onze spullen maken, kunnen dus opraken. Daarom moeten we er zuinig op zijn. Geen waardevolle grondstoffen verbranden bij het restafval, maar ze steeds opnieuw gebruiken. Dat is geen makkelijke klus, maar wel een heel belangrijke.”

Aan de slag met circulair tot en met 2027

In het actieprogramma staan veel doelen en acties, waar de gemeente tot en met het jaar 2027 in Krimpen aan werken. Zo zet zij de eerste stappen naar een helemaal circulair Krimpen aan den IJssel in 2050.

Iedereen doet mee

Om die doelen te halen, is iedereen in Krimpen aan den IJssel nodig. Krimpense bedrijven, inwoners en bijvoorbeeld de bouwsector. “Iedereen kan een stap zetten”, vertelt wethouder Tempel. “Bijvoorbeeld door als inwoner spullen langer te gebruiken of tweedehands te kopen. Dat scheelt afval.”

In Krimpen aan den IJssel zijn er 2 kringloopwinkels waar spullen een tweede leven krijgen. En een Repair Café, waar inwoners 2 keer per maand terecht kunnen om hun spullen gratis te laten repareren. Ook de gemeente zelf zet stappen naar circulair Natuurlijk gaat de gemeente ook in de eigen organisatie aan de slag. “We starten gelukkig niet bij ‘nul”, zegt de wethouder. “We plaatsen bijvoorbeeld nu al verkeersborden van gerecycled plastic. Dat plastic kan later ook weer helemaal hergebruikt kan worden.”

Een ander voorbeeld zijn de printers op het raadhuis. Die kocht de gemeente niet, maar huren zij als dienst. Op die manier blijft de leverancier verantwoordelijk voor de printers. Die heeft er dan belang bij om een printer te leveren die zo lang mogelijk meegaat. En de printer ook te repareren als die stuk is. Dit kunnen we met nog meer spullen gaan doen.

Circulair bouwen in Krimpen

Bij de bouw van het raadhuis is al nagedacht over circulariteit. Zo zijn de tegels aan de buitenkant niet gelijmd, maar geschroefd. Zo zijn ze makkelijk te vervangen worden. Of ergens anders opnieuw te gebruiken. Het is een mooi voorbeeld van hoe we samen met de bouwsector toe willen naar circulair bouwen. Zijn we als gemeente eigenaar van de grond waarop gebouwd wordt? Dan laten we circulair bouwen meewegen als eis in de aanbesteding. En we gaan andere grondeigenaren stimuleren dat ook te doen.

Wilt u weten wat u zelf kunt doen? Iedereen kan een stap zetten om Krimpen meer circulair te maken. Kijk op krimpenduurzaam.nl/circulair of kom langs bij Loket Krimpen Duurzaam. Daar helpen we u graag met uw vragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio