Krimpen aan den IJssel – De IJsselgemeente heeft de twijfelachtige eer van de 15 gemeenten in regio Rotterdam-Rijnmond op plek 3 te staan van de snelst stijgende besmettingen in week 39. Met 11,3% weet Krimpen aan den IJssel alleen nog Rotterdam en Schiedam boven zich.
Ruime verdubbeling besmettingen in 1 week
In week 38 was het percentage nog 5,8%. In aantallen hebben we het dan over 15 positieve test in week 38 en 34 in week 39. De cijfers van deze week zullen pas volgende week bekend worden als het goed is.
Kan GGD het bijhouden?
Op dit moment lijkt de stijging in de regio Rotterdam-Rijnmond zo snel te gaan, dat de GGD achterloopt met de cijfers en moeite heeft het actueel bij te houden. Hoewel de GGD Rotterdam-Rijnmond het nog niet heeft over een ‘haard’ aan besmettingen in Krimpen aan den IJssel, is de stijging wel zorgelijk.
Waarom juist in Krimpen aan den IJssel?
Hoewel speculatie hier op de loer ligt, is in ieder geval uit onderzoek onder studenten in Leiden gebleken, dat zingen één van de grootste risico’s met zich meebrengt, zelfs of juist door goede ventilatie met ramen open. Het schijnt dat bij zingen virusdeeltjes zich makkelijk 4 meter ver kunnen verspreiden en door de luchtstroom van ventilatie en openstaande ramen weer sneller verspreid worden naar anderen. Zingen in kleine of grotere groepen of gemeenschappen lijkt dus ongewenst. Zo worstelen veel kerken hiermee, om dit goed en veilig te kunnen organiseren. Ook koren kunnen niet optreden hierdoor.
Veel ouderen te onvoorzichtig
Wat vooral opvalt is dat in winkels, op markten en in kerken, een grote groep ouderen zich het minst aan lijken te trekken van de maatregelen. Zo lopen ze dwars door iedereen heen bij het boodschappen doen, waar jongere mensen trachten juist met die doelgroep rekening te houden en afstand in acht te nemen. Dat voelt voor sommige mensen wel dubbel.
Mondkapjes op
Toch is het wel opvallend dat het gebruik van mondkapjes sinds de laatste persconferentie van minister-president Rutte enorm is gestegen. Veel winkel laten hun personeel mondkapjes dragen, ook om het goede voorbeeld te geven. Hierdoor lijken nu ook ouderen zich bewuster van de risico’s en horen mondkapjes nu voor een groot deel thuis in het winkelbeeld.
Heikel punt
Een heikel punt in Krimpen zijn natuurlijk ook de kerken. In sommige van hen wordt stevig gezongen en wordt er vanuit religieuze overwegingen toch anders naar het virus gekeken. Hoewel bronnen ook besmettingen in de strengere kerkgenootschappen melden, zijn deze niet te bevestigen. Vaak worden deze niet naar buiten gebracht, omdat het lastig past in het ‘het is de straf van God’-dogma. De gemeenschappen zijn ook meer gesloten. Wel vormen zij mede een risico in de besmettingsfactor. Zo werd net bekend dat er in Staphorst deze zondag 600 mensen in 3 groepen van 200 een dienst gaan bijwonen, zonder mondkapjes.
Handhaving door burgemeester
Handhaving door de burgemeester op ondernemers is heel makkelijk, maar bij kerken blijft dat een probleem. Zodra de godsdienstvrijheid ter sprake komt, komt de volksgezondheid steeds op het tweede plan. Met iets meer moed zou in Krimpen harder kunnen worden ingegrepen bij onwelwillende kerkgenootschappen, maar daar lijkt burgemeester Vroom zijn handen niet aan te willen branden. Hierbij helpt de wettelijk vastgestelde religieuze uitzondering ook niet erg.
Het moet beter in Krimpen
Krimpen aan den IJssel dreigt nu één van de grotere risicogebieden in regio Rotterdam-Rijnmond en daarmee eigenlijk ook in Nederland te worden. Het moet dus echt beter in Krimpen. Hopelijk worden dit keer niet de ondernemers de dupe en de verantwoordelijkheid op zich geschoven door de burgemeester, maar nemen mensen zelf ook hun eigen verantwoordelijkheid. Zowel de cynici, als gelovigen.
altijd weer die kerken die het verzieken. en dan over de burgemester niet te spreken die niet in durft in te grijpen. waarom geen verbod op diensten en gewoon alle kerk diensten online? dat is toch een oplossing.
Vroom moet beseffen dat er meer in krimpen is als alleen kerken. dus inplaats van ondernemertje pesten moet ie eigenlijk kerkje of pastoortje pesten.
Het is onbegrijpelijk dat in 2020 de kerken nog steeds hun eigen regels bepalen. Ze zingen de longen uit hun lijf, maar vergeten dat ook zij de dag(dagen) erna gewoon naar de winkels gaan en dus een groot risico vormen voor anderen. Een burgemeester met ballen kan dit verbieden, alles kan digitaal. Scholen moeten dit ook!!
Sta op met zijn allen en laat je stem horen.
Merkwaardig artikel, vol suggestieve veronderstellingen. Nergens in het stuk onderbouwt Egbert van den Bosch het idee dat kerkmensen oververtegenwoordigd zijn in de besmettingscijfers. Door toch hiermee te proberen scoren bedrijft hij onjournalistieke, kwalijke stemmingmakerij.
Ga gewoon alle kerkbesturen af, en breng eerlijk-kritisch in beeld hoe serieus ze met de gezondheid van hun gemeenteleden omgaan. En voel de kerk die anders handelt maar flink aan de tand. Dat is journalistiek waar ik respect voor heb.
Beste Dick,
Als collega en zelfbenoemd schrijver/journalist/webdesigner zal je het artikel vast goed gelezen hebben. Daarbij zal je wellicht zijn opgevallen dat ik nergens een oververtegenwoordiging in de cijfers van kerkmensen aangeef, maar hen wel noem in als één van de risicogroepen waarbij door gezang het risico van verspreiding groter is. Ik geef wel een oververtegenwoordiging aan van ouderen die zich niet, of een stuk minder aan de regels houden. Blijkbaar mag een kritische noot over kerken en hun beleid in de coronacrisis niet benoemd worden. Alsof dat verboden terrein is. Het heeft niets te maken met scoren als je duidelijk wilt maken waar risico’s liggen. En die zijn echt niet uit mijn duim gezogen, maar door meerdere bronnen in en buiten kerken om gemeld. En ik hoef niet aan kerkbesturen te vragen wat ze van hun eigen bestuur vinden. Dat antwoord lijkt mij evident beste Dick. “Wij van WC-eend… etc.”
Wat een onzin. De kerken werken allen volgens goedgekeurde protocollen en volgen de RIVM-richtlijnen. Net zoals de ondernemers. De meeste kerken zijn fors groter dan een gemiddelde winkel dus kunnen er ook meer mensen in, ook met 1,5 meter afstand. Afgeven op de kerken is dus onkunde.
Het zijn de journalisten die oververtegenwoordigd zijn in de corona besmettingen, dat blijft vaak achter gesloten deuren, omdat men anders het werk niet meer kan doen. Vooral in Den Haag is dat zo, dus daarom zou burgemeester Vroom in Krimpen hard moeten ingrijpen, maar die wil z’n handen er niet aan vuil maken; persvrijheid is een groot goed.
Tot zover mijn artikel.
Zo zie je maar weer dat iedereen een tendentieus artikel kan schrijven die bepaalde groepen in een kwaad daglicht zet. Journalist, Egbert, doe je werk, gebruik bronnen en kom met geverifieerde cijfers. Anders is het een broodje aap.
Leuk opzetje Lars!! De cijfers komen overigens gewoon van GGD Rotterdam-Rijnmond, iets meer dan 1 dag oud. Dus geverifieerde cijfers. En alweer het verwijt bepaalde groepen in een kwaad daglicht te zetten, waar ik gewoon man en paard benoem. Nogmaals alles gebaseerd op feiten, bronnen en eigen waarnemingen. Dus jouw tendentieuze beweringen zijn broodje aap verhalen. Maar als je er een beter gevoel van krijgt de waarheid te verhullen en de aandacht af te leiden door mij persoonlijk voor schut te willen zetten, is dat jouw goed recht Lars. Wie weet krijg je er zelf wel extra klanten door. Van harte gegund overigens.
wat een goed en onderbouwt artikel egbert! de cijfers komen idd overeen met die van het GGD. top regio online
Jammer dat er weer op kerkmensen wordt afgegeven. Terwijl er uit eigen ervaring strikt volgens de regels de diensten gehouden worden, en zingen Niet is toegestaan, je afstand moet houden en maar beperkt aantal toegang krijgt na controle bij binnenkomst.
Dat het in enkele gemeentes niet gaat zo als we hoopten is jammer, maar overal in het land zullen mensen of groepen zijn die toch lekker eigenwijs hun eigen zin doen ongeacht wat de gevolgen kunnen zijn.
Verbeter de wereld…begin ….bij onszelf!
Typisch weer die gereformeerden.
Zie ook maar eens in Staphorst, Barneveld etc.
Dicht gooien al die kerken.