7.9 C
De Bilt

Duidelijkheid EMK-gifterrein geëist door Tweede kamer

Krimpen aan den IJssel/Den Haag – Een door GroenLinks ingediende motie over het EMK-gifterrein heeft in de Tweede Kamer brede steun gekregen en is, afgezien van de SGP, door alle partijen aangenomen. Nu de hersanering van deze gifbelt van bijna 6 hectare in Krimpen aan den IJssel al geruime tijd stilligt, wil de kamer geïnformeerd worden over de plannen, kosten en risico’s.

Duidelijkheid

Kamerlid Suzanne Kröger: “GroenLinks wil duidelijkheid over de toekomst van het EMK-gifterrein. Het kost de maatschappij sinds de jaren tachtig al miljoenen om dit terrein te isoleren. Er wordt al tijden gesproken over de hersanering, maar er is nog geen kubieke meter grond gereinigd. Het is voor mens, dier en milieu belangrijk dat dit stuk grond zo schoon mogelijk wordt opgeleverd.”

Samenwerking met Krimpenaren

Krimpenaren Wouter van Blanken en Arjan de Bruin werken intensief samen met hun Kamerfractie en zijn blij met de aangenomen motie: “De hele heroriëntatie sinds vorig jaar zomer onttrekt zich tot dusver aan democratische controle en inspraak. Eind maart wordt er weer ergens in een achterkamertje onderhandeld over met hoeveel gif Krimpen opgescheept zal blijven zitten, omdat een optimale reiniging te duur wordt bevonden. Wij vinden dat we daar als maatschappij en volksvertegenwoordigers ook wel iets over te zeggen moeten hebben. Daar is de overgrote meerderheid in de Tweede Kamer het blijkbaar mee eens.”

Damwanden rond EMK-gifterrein voldoen niet

Eerder deze week beantwoordde staatssecretaris Stientje van Veldhoven-van der Meer (Infrastructuur en Waterstaat) de in januari door GroenLinks ingediende schriftelijke kamervragen. Er werd mede door zorgen bij inwoners van Krimpen aan den IJssel flink doorgevraagd over de staat van de damwanden rond het gifterrein. Het ministerie bevestigt nu wat lokaal al langer werd betoogd: ze voldoen momenteel niet.

Wethouder Tempel heeft het mis

In december 2020 benadrukte wethouder Wubbo Tempel (CDA) in het gemeenteblad De Klinker nog, dat “de damwanden in de huidige situatie prima voldoen”. Het ministerie schrijft nu echter: “Dat de damwanden [van het EMK-gifterrein] niet meer voldoen aan de huidige, strengere, veiligheidsnormen voor damwanden. De kans op doorbuigen van de damwanden overschrijdt de veiligheidsrichtlijn.”

Arjan de Bruin

Arjan de Bruin die hier eerder over publiceerde op de site gifbeltkrimpen.net: “Het is die bestuurlijke bluf die ons enorm stoort. We geven al lang aan, dat de wanden niet voldoen en eigenlijk door een constructiefout dat ook nooit gedaan hebben. Lokaal is dan de reactie dat het allemaal prima in orde is, maar dat kan men dan niet met rapporten onderbouwen. Nu wordt gewoon bevestigd wat wij al uit verschillende bronnen hebben: de wand van het EMK-gifterrein is niet stabiel en in feite gewoon lek.”

Inderdaad schrijft het ministerie dat er onduidelijkheid is over de lengte van sommige van de gebruikte damwanddelen. Daarmee zou op dit moment niet te garanderen zijn, dat het terrein op die plekken werkelijk afgesloten is. Bovendien wijst GroenLinks op een doorvoer van twee oude middenspanningskabels die via de Sliksloot door de wand het terrein in gaan. Onder die kabels zou geen intacte damwandplank doorlopen.

Inspraak Tweede Kamer Kosten en Baten

Op eerdere kamervragen antwoordde de staatssecretaris dat de verwachte extra kosten niet meer in verhouding zouden staan tot de maatschappelijke opbrengsten. Op de vervolgvraag over waarop deze conclusie gebaseerd is, komt in de ogen van GroenLinks nu geen duidelijk antwoord. De verwachting van Van Blanken is, dat dankzij de motie de Tweede Kamer nu wel invloed zal krijgen op welk scenario er gekozen wordt.

Achtergrondinformatie gifterrein

Na het faillissement van de Exploitatie Maatschappij Krimpen (EMK) bleef in 1980 in Krimpen aan den IJssel de grootste gifbelt van Nederland achter: het EMK-gifterrein. Een terrein waarvan men zich afvroeg: “Zit hier gif in de grond of grond in het gif?” Dit wordt in 1988 zo goed mogelijk ingepakt.

3 miljoen voor rotzooi betaald

De gemeente Krimpen aan den IJssel koopt het gifterrein in 2017 voor 3 miljoen euro van het Rijk op voorwaarde dat het voldoende gereinigd opgeleverd wordt. Het bedrag wordt echter al wel geheel vooruitbetaald. In 2019 begint Dura Vermeer met de werkzaamheden aan het gifterrein. Deze worden vrijwel meteen weer stilgelegd wegens onvoorziene omstandigheden.

Uiteindelijk wordt in 2020 een deel dat niet al te ernstig vervuild zou zijn, bouwrijp gemaakt. Er is dan nog geen kubieke meter grond gereinigd. Inmiddels lijkt het erop, dat grote delen van het terrein hoe dan ook niet afgegraven zullen worden. Over de stagnatie stelde GroenLinks al eerder kamervragen. Meer informatie is te vinden op gifbeltkrimpen.net onder het kopje “Geschiedenis”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio