7.4 C
De Bilt

Gezellige open dag bij de scouting Admiraal de Ruyter

Krimpen aan de Lek –  Vandaag was er een open dag bij de scouting Admiraal de Ruyter, Daar kon iedereen komen kijken wat de scouting doet. Kinderen die kwamen kijken mochten ook mee doen met de activiteiten, zoals spelletjes doen, marshmallows boven het kampvuur roosteren, pannenkoeken bakken, mini pionieren en roeien.

De enthousiaste kinderen die mee gingen om te roeien, moesten ten eerste allemaal een zwemvest aan. Hen werd geleerd wat de verschillende termen zijn die bij het roeien worden gebruikt. Dat gaat de eerste keer natuurlijk niet zo goed en is het lastig sturen. Maar dat wordt bij de scouting allemaal geleerd, als Dolfijn kun je vanaf 7 jaar al leren roeien. De kleintjes blijven in de veilige inham, maar die is groot genoeg om rondjes in te varen. De oudere kinderen kunnen met de motor- , roei- en zeilbootjes wel de Lek op. En de jongeren gaan zelfs ook waterskiën.
Er mocht op de open dag ook een rondje gevaren worden met de SKUA. Dat is de sleper van de Admiraal de Ruyter. De hele vloot is vernoemd naar zeevogels en de skua is een reuzen zeemeeuw die op Antarctica leeft.

De waterscoutinggroep is veel bezig met sport en spel op het water, daarvoor hebben zij zes vletten en vier juniorvletten die in het haventje liggen naast het terrein van de scouting. Dit ligt aan de rivier de Lek. Op de lek wordt de meeste tijd doorgebracht door de scoutinggroep. Daar kan men leren roeien en zeilen.

DSC09384
De haven van de scouting, foto: J. Rietveld © Regio Online

Geschiedenis

Er bestaan al heel lang scouting groepen in Krimpen aan de Lek. In 1960 is er een zeeverkennersgroep opgericht als bezigheid voor de jeugd. De groep is gestart met ongeveer 10 leden, maar is intussen uitgegroeid tot zo’n 110 leden. En zij komen elke zaterdag met plezier naar de scouting om lekker buiten activiteiten te doen, waaronder varen met verschillende bootjes, maar ook b.v. vuurtje stoken en buitenspellen.

DSC09363
Kampvuur , foto: J. Rietveld © Regio Online

 

De sleper

Om het varen op de Lek veilig te houden, maakt de scouting gebruik van een slepertje. Maar er zijn intussen veel meer boten bijgekomen, waardoor de huidige sleper het niet meer aan kan. Er was daarom besloten om een nieuwe sleper te bouwen. Zodat ook in de toekomst veilig gevaren kan worden op de Lek, waar ook gevaarlijke stromingen en beroepsvaart zijn.

Meer informatie over dit project vindt u op http://www.sleperAdR.nl

DSC09393
de sleper, foto: J. Rietveld © Regio Online

Dolfijn

Kinderen kunnen met 7 jaar al als dolfijntje starten. De kleintjes leren er leuke dingen en beleven van alles op hun dolfijneneiland. Deze groep is van 7 tot 11 jaar. Op zaterdag kunnen zij van 10.00 uur tot 11.00 uur leuke dingen doen. Na de Dolfijnen kunnen de kinderen als zij ouder worden doorschuiven naar de Zeeverkenners, dan naar de wilde vaart,  de Loodsen en tenslotte de Stam. Je kunt er dus een heel traject volgen en steeds meer dingen leren.

Activiteiten

Ook worden er regelmatig kampen georganiseerd door de scouting. Met steeds weer andere thema’s. En er worden allerlei andere activiteiten georganiseerd.
Deze activiteiten worden georganiseerd en begeleid door de leiding. Maar er zijn ook vrijwilligers die zich bezighouden met de kinderen en jongeren.
Zonder deze vrijwilligers kunnen niet alle activiteiten worden uitgevoerd. Vrijwilligers zijn dan ook altijd hard nodig. Voor mensen die graag buiten zijn en met kinderen en jongeren werken, is dit een leuke manier om als vrijwilliger bezig te zijn. Er zijn altijd meer vrijwilligers nodig.
Ook ouders steken de handen uit de mouwen als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij het schilderen van de boten of andere karweitjes.
De activiteiten zijn heel gevarieerd en als het ene je niet zo ligt, kun je uitblinken in wat anders.

DSC09374
Varen op de Lek, foto: J. Rietveld © Regio Online

Financiën

Het onderhoud van de boten en de aanschaf van benodigdheden kost veel geld.
Voor het voortbestaan van de scouting worden daarom activiteiten bedacht om extra geld op te halen. Zo staat de scouting op Koningsdag op de rommelmarkt met spullen die van te voren worden opgehaald in het dorp. De spullen worden opgehaald met behulp van de vrijwilligers en ouders, die alles verzamelen en uitzoeken en opslaan in containers. Op Koningsdag wordt alles uitgestald en komt er altijd veel volk op af om te kijken of er iets van het gading bij is.
U kunt ook bijdragen door de sponsormuntjes bij de Albert Heijn in de buis voor de scouting Admiraal de Ruyter te gooien.

Foto’s: Joke Rietveld © Regio Online

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio