Haastrecht – Vanmiddag werd de Haastrechtse Molen, na een renovatie van 7 maanden, officieel opgeleverd aan het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en aan de molenaarsfamilie Noorlander, die al 4 generaties de Haastrechtse Molen laat draaien. De poldermolen is nog het enige exemplaar van zijn soort, dat nog doet waarvoor hij ooit gebouwd was: water van de polder naar de rivier pompen.
Haastrechtse Molen
Hoogheemraad Martin van der Spek liet het belang van de poldermolen weten, die tot op de dag van vandaag nog zorgt voor droge voeten in Haastrecht. Toch heeft deze molen niet altijd op de plek langs de Hollandse IJssel en de N228 gestaan. Eerst stond een paar honderd meter verderop een zogenaamde wipwatermolen. De poldermolen staat overigens al sinds 1862 op zijn huidige plek.
Restauratie
Voor de restauratie van de Haastrechtse Molen waren de experts van Restauratiewerkplaats Schiedam ingehuurd. Zij begonnen in december 2021 met het uit elkaar halen van onderdelen, zoals de wieken. Ook aan de binnenkant is de molen gerestaureerd, zodat de huidige molenaarsfamilie er in hun woning ook weer even tegen kunnen.
De nieuwe wieken (roeden) waren wel een uitdaging. Vanuit Schiedam zijn de 25 meter lange wieken daarom op het historische schip Pieternella over de Hollandse IJssel vervoerd naar de Haastrechtse Molen. Daar wist de aannemer ze met een kraan van boord te hijsen en weer op de molen te krijgen. Molenaar Niels Noorlander en zijn vrouw Geertje waren aan boord bij deze verhuizing.
Enorm prettige samenwerking
Aannemer Domien Akkermans liet weten dat de uitdaging bij deze molen vooral logistiek was, omdat er gewerkt moest worden vanaf een relatief klein terrein, maar ook in een bewoonde molen. Dat vergde ook aanpassingsvermogen van Niel en Geertje Noorlander en hun drie kinderen Robin, Mandie en Esther. “Die samenwerking met de familie Noorlander verliep enorm prettig en heeft zeker bijgedragen aan deze mooie restauratie”, zo liet Akkermans weten.
Ook de molenaarsfamilie Noorlander was erg te spreken over de manier waarop door alle partijen is samengewerkt. “Respectvol en ook veel gelachen en koffie gedronken”, memoreerde Niels Noorlander.
Generaties lang
Niels is overigens de vierde generatie Noorlander die de molen met zijn gezin mag bestieren. Daarvoor stond zijn vader aan de wind op de Haastrechtse Molen. Niels en Geertje zijn inmiddels de negende molenaars van deze molen. “Het is een passie die nooit meer overgaat”, volgens de molenaar.
Officiële opening
De officiële opening handeling bestond uit het laten draaien van de wieken. Hiervoor moest de molen echter wel goed op de wind worden gezet. Dat vergde even een paar keer ‘draaien’, want de wind waait zoals die wil. Uiteindelijk konden Martin van der Spek en Niels Noorlander aan het koord trekken waardoor de zeilen op de wieken wind vingen, en zij gingen draaien. Een mooi moment.
Eindelijk weer draaiend
Sinds 2018 kon de molen niet meer draaien. Pompen gebeurde door een elektrische pomp. Voor Niels en zijn gezin voelde dat als een verlies, want de molen hoort te leven. Nu, na de professionele restauratie, doet de molen weer wat hij hoort te doen, en mag Niels de poldermolen weer aan de wind zetten en laten draaien. Zoals het hoort te zijn!