Krimpen aan den IJssel – “Eén op de 13 kinderen in ons land leeft in armoede. Laten we het daar eens over hebben!“ Dat is de titel van de onlangs gelanceerde campagne van SIRE over armoede. Niet zo lang geleden concludeerde de gemeentelijke kinderombudsman dat ouders en kinderen niet centraal staan bij gemeentelijk armoedebeleid.
Armoede bespreken
Aanleiding voor Krimpens Belang samen met de SGP en de PvdA om (jeugd)armoede in de gemeente Krimpen met de gemeenteraad en (ervarings)deskundigen te bespreken. “Met deze avond hopen wij een beter beeld te krijgen hoe het gesteld is met (jeugd)armoede in onze gemeente”, aldus Sethi Plaisier van Krimpens Belang.
Duidelijkheid over (jeugd)armoede
De campagne van SIRE en het rapport van de gemeentelijke kinderombudsman was aanleiding voor Krimpens Belang om samen met de SGP en de PvdA het onderwerp (jeugd)armoede in de gemeente Krimpen aan den IJssel met de gemeenteraad en (ervarings)deskundigen te bespreken. De bijeenkomst wordt georganiseerd voorafgaand aan de bespreking van het gemeentelijk Actieprogramma Armoede.
Niemand mag sociaal buitengesloten worden
“Krimpens Belang en PvdA vinden het belangrijk dat geen enkel kind in onze gemeente in armoede leeft en hiermee het risico loopt sociaal buitengesloten te worden”, aldus Sethi Plaisier van KB. Zij benadrukt het standpunt van de SGP. Arrèn van Tienhoven: “De Bijbel leert ons om te zien naar de kwetsbare medemens en de SGP vindt dat ook de lokale overheid de taak heeft om armen te helpen en te beschermen als een “schild der zwakken”.
Campagne SIRE
“Voor meer dan 251.000 kinderen in ons land is het niet vanzelfsprekend om te kunnen sporten, of een verjaardagsfeestje te geven. Kinderen in armoede lopen het risico sociaal buitengesloten te worden. Zo schamen ze zich voor hun thuissituatie, waardoor ze minder vaak vriendjes uitnodigen om te spelen. Ze kunnen vaak ook niet dezelfde dingen doen. Omdat er geen geld is voor contributie, of voor een verjaardagscadeautje. Hier moeten we iets aan doen. We moeten het er in ieder geval samen over hebben.”
Kinderombudsman
In januari 2021 heeft de gemeentelijke kinderombudsman haar rapport over de gemeentelijke regelingen voor kinderen in armoede gepresenteerd. In dit rapport heeft zij de regelingen voor kinderen die in armoede opgroeien onderzocht. Stans Goudsmit, de gemeentelijke kinderombudsman, concludeert: “Om zo veel mogelijk kinderen te bereiken, is het nodig dat ouders en kinderen centraal staan. Dat is nu niet zo.”