8.9 C
De Bilt

Gemeente Krimpen presenteert kadernota met veel ambities

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week de kadernota voor Krimpen aan den IJssel naar de gemeenteraad gestuurd. Op 6 juli bespreekt de raad deze nota. Wethouder Wubbo Tempel (financiën): “We zijn er trots op dat we een kadernota hebben gemaakt met volop ruimte voor ambities. We hebben een stevig financieel fundament neergezet en versterken deze op meerdere fronten voor kwetsbare inwoners, de leefbaarheid en de voorzieningen en de economie van dit mooie dorp.”

Het college wil incidentele middelen inzetten om het voorzieningenniveau op peil te houden. Tempel: “Zo willen wij de investeringen die afgelopen jaar zijn gedaan in de kunstgrasvelden van DCV en MHCK dekken. En hebben we ook ruimte voor verdere investeringen.”

Reserveren incidentele middelen voor tekorten in de toekomst

Vanaf 2026 verwacht het college tekorten. Daarom stelt zij voor om hiervoor uit het rekeningsaldo van 2022 een bedrag van 5 miljoen euro te reserveren. Dit creëert tijd om over structurele oplossingen na te denken.

2024: Grip op kosten sociaal domein

Het college vindt dat het erin geslaagd is om de decentralisaties van het sociaal domein op een goede manier te laten ‘landen’ en dat het steeds beter grip heeft op de kosten. Dit domein (en dan met name jeugd) blijft echter zeer complex. Bovendien zijn er ook landelijk veel ontwikkelingen.

Vanaf 2024 extra middelen voor groenonderhoud en biodiversiteit

Vorig jaar is al besloten om vanaf 2024 structureel extra middelen in de begroting op te nemen voor het bevorderen van de biodiversiteit en het (gedeeltelijk) op een hoger niveau brengen van het groenonderhoud. Daarnaast willen we in de periode 2024-2026 een aantal beplantingsvakken vernieuwen.

Investeren in de veerkracht van de buurten

Om een goed beeld te krijgen van de veerkracht van buurten in onze gemeente laten wij nog dit jaar een onderzoek uitvoeren. Een kwartiermaker/wijkmanager gaat volgend jaar met de uitkomsten aan de slag.

Investeren in maatschappelijke voorzieningen, activiteiten en evenementen

In het ‘Hart van Krimpen’ werken we nu nauw samen om tot een gezamenlijke jaarlijkse evenementenagenda voor het centrum te komen. Noodzakelijke investeringen in onderwijshuisvesting, binnensportaccommodaties en kinderopvang zijn in beeld gebracht in het Integraal Huisvestingsplan (IHP). Voor het overige maatschappelijke vastgoed (waaronder buitensport) wil het college ook de noodzakelijke investeringen doen. Nog dit jaar leggen zij deze ‘huisvestingsagenda maatschappelijk vastgoed’ aan de raad voor.

Uitbreiding gratis openbaar vervoer voor kwetsbare inwoners

De maatschappelijke participatie van de financieel kwetsbaarste inwoners van Krimpen aan den IJssel moet verder bevorderd worden. Daarom laat het college in de kadernota weten, dat zij ook inwoners onder de 67 jaar met een laag inkomen van gratis openbaar vervoer gebruik willen laten maken.

Meer inwoners met een uitkering aan het werk helpen

Er zijn kansen door de hogere vraag op de arbeidsmarkt, het beter verbinden van onze lokale en regionale ondernemers en de verplichtingen die diverse ondernemers hebben in het kader van Social Return On Investment (SROI). Voor de periode van 2 jaar wordt er een kwartiermaker aangesteld, die meer inwoners met een uitkering aan het werk gaat krijgen, zo blijkt uit de kadernota.

Wens uit begroting 2023: het Toekomstfonds

Inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers kunnen vanaf volgend jaar een financiële impuls vragen voor initiatieven die een bijdrage leveren aan een toekomstbestendig Krimpen aan den IJssel. Daarbij is wel de voorwaarde dat initiatiefnemers ook zélf een grote bijdrage leveren aan het uitwerken én uitvoeren van het initiatief.

De haven moderniseren

In samenspraak met de binnenschippers wordt er een plan gemaakt voor groot onderhoud en modernisering van de haven. Elementen die daarin een plek krijgen zijn walstroom en de kwaliteit van de damwanden en steigers. Het terugbrengen van de auto-afzetplaats is onderdeel van de herontwikkeling van Stormpolderdijk.

Besluit over kadernota

Op 6 juli 2023 neemt de gemeenteraad een besluit over deze ambitieuze, maar zeker ook positieve kadernota. De raad kan uiteraard nog besluiten tot aanpassingen of aanvullingen op deze kadernota.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio