‘Stop geweld tegen vrouwen en meisjes’, is de motie van Stem van Krimpen die unaniem door de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel werd aangenomen. De (online) bijeenkomst 1 december aanstaande voor inwoners met inbreng van professionals is daarvan het resultaat.
Maatschappelijke betekenis van gender
Iedere inwoner wil graag in een veilige omgeving wonen en opgroeien. Gender – de maatschappelijke betekenis die we aan man- en vrouw zijn geven – is een factor in het ontstaan én voortduren van huiselijk geweld en kindermishandeling. Inwoners worden opgeroepen om samen met professionals te praten over dit thema, omdat iedereen een bijdrage kan leveren aan een veilige leefomgeving.
Over de motie van Stem van Krimpen
Margot Wekker, raadslid voor Stem van Krimpen en indiener van de motie: “Onder het mom van inclusie – iedereen is gelijk en iedereen moet hetzelfde behandeld worden – wordt gestuurd op genderneutraal beleid. Een belangrijke oorzaak voor het ontstaan en voortduren van geweld achter de voordeur heeft te maken met gendergerelateerde factoren: machtsverschillen en stereotype rolverwachtingen tussen mannen en vrouwen.”
De VN
Het VN-comité voor vrouwenrechten heeft de Nederlandse overheid meermaals hiervoor op de vingers getikt: ‘Deskundigen roepen op tot de invoering van een sterk genderperspectief.’ “Het is allang bekend dat een gendersensitieve aanpak nodig is, dus ik ben heel blij dat deze bijeenkomst – waar iedereen mag en kan meepraten – is georganiseerd door de gemeente,” zegt Margot Wekker.
Schokkende cijfers
De cijfers zijn schokkend: Bijna de helft, bijna 50% van alle vrouwen in Nederland ervaart in haar leven lichamelijk, seksueel en/of psychisch geweld. In Krimpen aan den IJssel treft dit dus duizenden vrouwen.
Binnen het huidige beleid is voldoende ruimte voor gendersensitiviteit, maar in de praktijk is hier weinig sturing op.
Verandering
“Als raad hebben we, met het unaniem aannemen van de motie ons uitgesproken dat hier verandering in moet komen. Wij kunnen het college hier op sturen. En het is hard nodig: Niets doen is geen optie. De bijeenkomst valt bovendien samen met ‘Orange the world’. Dit is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen of ’16 Days of Activism against Gender-Based Violence’” besluit Margot Wekker.
De online bijeenkomst ‘Stop geweld tegen vrouwen en meisjes!’ is op woensdag 1 december 2021 20.00-21.30 uur. Aanmelden? Mail naar meedoen@krimpenaandenijssel.nl en ontvang de link naar de bijeenkomst.