11.2 C
De Bilt

Gemeente Krimpenerwaard start met preventieaanpak middelengebruik 

Gemeente Krimpenerwaard start met de preventieaanpak Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO), om het middelengebruik onder jongeren tegen te gaan. Om dit te bereiken werkt de gemeente samen met scholen, ouders, maatschappelijke organisaties en jongeren zelf. 

OKO is bedoeld om een positieve, gezonde en veilige leefomgeving voor jongeren tussen de 10 en 18 jaar te creëren en is gebaseerd op ervaringen uit IJsland.Daar is het middelengebruik in de afgelopen 25 jaar met deze aanpak fors gedaald. Bij deze aanpak staan vier domeinen centraal: thuis (gezin), school, vriendenkring en vrije tijd.

Middelengebruik onder jongeren neemt toe

“We weten dat in Nederland, en ook in onze gemeente, het middelengebruik onder jongeren toeneemt. Het is een samenlevingsprobleem, die je niet met alleen een ronkende voorlichtingscampagne oplost. We hebben als gemeente Krimpenerwaard gekozen om ons aan te sluiten bij het IJslandse preventiemodel, omdat dit het probleem bij de kern pakt. Het is een traject van de lange adem, maar wel met goede en blijvende resultaten op de langere termijn.” vertelt wethouder Irma Bultman.

Onderzoek

De aanpak start, na de zomer, met een onderzoek onder jongeren. Er wordt (anoniem) gevraagd naar ervaring met roken, vapen en alcohol maar ook naar bijvoorbeeld vrijetijdsbesteding. De uitkomsten van dit onderzoek worden met de lokale maatschappelijke partners, scholen en ouders besproken. Samen maken de betrokken partijen een plan van aanpak voor de komende jaren. 

Krimpenerwaard werkt nu ook aan OKO

Op donderdag 3 april heeft in Het Kwartier in Stolwijk een startbijeenkomst plaatsgevonden. Hierbij waren naast de gemeente, politie, de GGD en scholen ook verschillende maatschappelijke organisaties aanwezig die werken met jongeren en ouders op het gebied van (jongeren)zorg, welzijn, sport en beweging.  In Nederland werken nu 56 gemeenten, net als Krimpenerwaard, aan OKO, en worden daarbij begeleid door het Trimbos Instituut die het IJslandse model hebben aangepast aan de Nederlandse situatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio