Krimpenerwaard – In Nederland worden huurwoningen soms misbruikt door criminelen. Zij slaan er wapens of cash op, dealen er, versnijden drugs of gebruiken de woningen voor illegale prostitutie. De huurders van deze huizen zitten soms in een lastig pakket, waardoor zij eerder geneigd zijn criminelen toegang te geven tot hun huis. Dit gebeurt helaas ook in onze gemeente. Daarom zijn we blij dat we hierin samen kunnen werken met Meld Misdaad Anoniem (afgekort: M.). We sluiten aan bij de landelijke campagne: ‘Staat jouw deur open voor iedereen?’. De campagne, die zowel online als offline plaatsvindt, is vandaag gestart.
Anoniem melden zorgt voor meer veiligheid in de buurt
Naast de directe gevolgen voor kwetsbare bewoners of huurders, heeft criminaliteit een grote impact op de veiligheid in de buurt. Deze campagne helpt huurders om verdachte signalen te herkennen en hen aan te moedigen verdachte situaties of vermoedens van criminaliteit anoniem te melden bij M.
Burgemeester Hans Beenakker: “Ook in onze gemeente treffen we helaas regelmatig woningen met drugsproblematiek of andere vormen van criminaliteit. Ik begrijp het als inwoners zich niet met hun buren willen bemoeien en het spannend vinden om signalen door te geven, maar er kleven grote risico’s aan de productie en handel van drugs. Er is kans op geweld, brand of ontploffingen. Daarom is het zo belangrijk dat mensen hun vermoedens melden, en dat kan anoniem via M.”
Meld Misdaad Anoniem (M.)
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt, en dus geen onderdeel van de politie. Melden bij M. kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.
Waarom dit soort meldingen over woningen zo belangrijk zijn
Buurtbewoners signaleren het vaak als eerste als er iets niet klopt bij een woning of als iemand in een kwetsbare situatie zit. De campagne helpt om signalen en/of verdachte situaties te herkennen, zoals het slepen met tassen of spullen, verschillende dames of heren die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort onmisbare meldingen.
Gezamenlijke aanpak gemeenten en corporaties
Deze campagne wordt landelijk verspreid in samenwerking met andere deelnemende gemeenten, woningcorporaties en de politie. Daarnaast wordt de campagne ondersteund door het ministerie van Justitie en Veiligheid, het RIEC-LIEC / Landelijke Fenomeentafel Vastgoed en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.