Krimpen aan den IJssel – Regio Online ging vandaag in gesprek met de ambassadeur van de werkgroep LHBTI in Krimpen aan den IJssel, Nick Vogelenzang de Jong. Het werd een leuk gesprek over eigen beleving, nieuwe visies en een frisse blik op het LHBTI beleid.
Nick: “uit de kast komen vond ik best eng”
Hoewel Nick al langere tijd wist dat hij op jongens viel, vond hij het persoonlijk erg lastig om daar op de middelbare school voor uit te komen. “Ik heb daarom gewacht tot ik 18 was. Gelukkig werd er heel goed op gereageerd door mijn familie en omgeving”, laat de inmiddels 25-jarige Nick weten. “Uit de kast komen is voor iedereen een eigen proces, dat meestal ingewikkeld is. Daarom is het goed dat wij met de werkgroep ook daar aandacht aan besteden.”
Van maatje naar ambassadeur
Nick heeft 2 jaar als vrijwilliger gewerkt bij het Maatjesproject in Krimpen, waarbij de vrijwilligers als een soort maatje contact hebben met mensen die eenzaam, of minder mobiel zijn. Hierbij wordt zowel praktisch hulp geboden in de vorm van boodschappen doen, maar vooral ook het sociale aspect van een bakkie doen en een praatje maken erg belangrijk gevonden. “Op die manier kwam ik in aanraking met Roos van Krimpen Wijzer. Vanwege mijn studie bestuurskunde was ik gestopt als vrijwilliger bij het Maatjesproject, maar Roos zag in mij wel een ambassadeur voor de LHBTI doelgroep in Krimpen aan den IJssel. Ik voelde mij vereerd en heb vrijwel direct ja gezegd tegen haar aanbod”, laat Nick weten.
“Focussen op waar je wel impact kan hebben”
Nick wil zich vooral gaan richten op de mensen, organisaties en plekken waar de werkgroep wel impact kan hebben. “We weten dat er in Krimpen ook groepen mensen zijn die vanuit welke overtuiging dan ook, nooit te overtuigen zijn van de gelijkheid die onze werkgroep wil nastreven. Dus in plaats van daar energie in te steken, wil de werkgroep zich vooral focussen op waar je wel impact kan hebben. Denk hierbij aan scholen, verenigingen, maatschappelijke organisaties en projecten.”
Gemeente welwillend, maar geen initiatiefnemer
Op de vraag hoe de steun uit de gemeente is, laat Nick weten: “de gemeente is best welwillend. We ontvangen ook goede ondersteuning van wethouder Coen Derickx. In de huidige samenstelling zal de gemeente echter zelf geen initiatieven ondernemen op het gebied van LHBTI. Daar is de werkgroep voor opgericht.” Contact met partijen (Stem van Krimpen, Leefbaar Krimpen en D66) die het LHBTI beleid een warm hart toedragen zal tegen de verkiezingen gelegd worden, laat Nick weten. “Voor nu pakken we de zaken stapje voor stapje aan.”
Kick-off en toekomst
Onlangs vond er een Kick-off plaats van de werkgroep in een online sessie. “Naast de werkgroep waren hiervoor 3 geïnteresseerden. 7 andere mensen staan op een bellijst, omdat zij bij de Kick-off zelf niet aanwezig konden zijn. Het begin is misschien allemaal nog mager, maar er is tenminste wel een werkgroep LHBTI nu. We zoeken nog wel naar een betere naam, om ook vooral jongeren nog meer aan te spreken. Voor nu gaan we ons richten op het vaststellen van diverse activiteiten, maar Coming Out Day en IDAHOT zullen zeker vaste onderdelen zijn.”