Krimpenerwaard – Om grote drukte te voorkomen is er opnieuw een parkeerverbod ingesteld voor het parkeerterrein van de Surfplas in Krimpen aan de Lek op 15 en 16 augustus. Ook geldt voor meerdere wegen rondom de plas een parkeerverbod. Dit besluit heeft de gemeente Krimpenerwaard in nauwe samenwerking met Politie, Groenalliantie, Staatsbosbeheer en de Provincie genomen.
‘Meerdere’ wegen
Bovenstaande is de eerste alinea van het officiële persbericht van de gemeente Krimpenerwaard. Er wordt gesproken over ‘nauwe samenwerking’! Gezien de bevindingen van één van onze andere redacteuren, die vorige week ter plaatse verslag maakte bij de Surfplas, leek het verstandig om te achterhalen welke wegen dan met ‘meerdere wegen rondom de plas’ bedoeld worden. Vorige week was het ‘niet parkeren’ nogal uit de hand gelopen.
Overal en nergens parkeren
Verkeersregelaars bij de Surfplas moesten blijkbaar mensen doorverwijzen naar het terrein bij sporthal De Boog. Ook bij De Olm en zelfs in de berm de Krimpenerbosweg werd geparkeerd. Mensen gingen lopend naar de Surfplas en staken daarbij de provinciale weg over, terwijl er een speciale voetgangers- en fietstunnel onder de weg doorloopt. Veel mensen reageerden dat het ‘een zooitje’ was vorige week.
Parkeerverbod: waar wel, waar niet
Onze redactie heeft vandaag gesproken met zowel de afdeling communicatie van Krimpenerwaard, als met die van Krimpen aan den IJssel. Gemeente Krimpen aan den IJssel leek op de hoogte van het parkeerverbod. Krimpen aan den IJssel zal geen parkeerverbod hanteren bij sporthal De Boog. Zij gaan niet specifiek handhaven langs de Krimpenerbosweg. Daar geldt al een parkeerverbod, net zoals langs de provinciale weg.
De afdeling communicatie van Krimpenerwaard was helder. Het parkeerverbod geldt voor toegangswegen vanaf de provinciale weg naar het parkeerterrein en het het terrein zelf. Ook geldt een tijdelijk parkeerverbod voor de parallelweg van de provinciale tussen het gedeelte Surfplas en afslag Krimpen aan de Lek.
Wie handhaaft verbod
De gemeente Krimpen aan den IJssel liet weten dat handhaving een zaak is van de gemeente Krimpenerwaard. Het parkeerprobleem lag vorige week echter in gemeente Krimpen aan den IJssel. Krimpenerwaard zal bij de Surfplas laten handhaven door Staatsbosbeheer. De parallelweg is voor Handhaving van de gemeente Krimpenerwaard. De taak van de politie is ingewikkeld, omdat beide gemeenten in een andere Veiligheidsregio liggen. Toch kunnen zij indien nodig of gewenst wel op elkaars terrein bijspringen.
Waarom ook alweer?
Het coronavirus is bezig met een gevaarlijke opmars. In regio Hollands Midden neemt het aantal besmettingen in rap tempo toe. De oproep van minister-president Rutte luidt niet voor niets: neem verantwoordelijkheid en houd vol. Juist in deze ontspannen vakantietijd blijft het naleven van de maatregelen cruciaal om het virus onder controle te houden en de opleving een halt toe te roepen.
Parkeerverbod om grote drukte te voorkomen
Twee belangrijke maatregelen zijn het houden van 1,5 meter afstand en het vermijden van drukke plekken. Met het lekkere weer dat dit weekend op de planning staat, wordt verwacht dat het houden van 1,5 meter afstand op en rond de Surfplas aanzienlijk moeilijker wordt. Met het beperken van parkeermogelijkheden rond de Surfplas hoopt de gemeente grote drukte te kunnen voorkomen. Zo kunnen bezoekers elkaar de ruimte geven en toch genieten van de verkoeling die de Surfplas biedt. Als extra geheugensteun zijn er in het gebied spandoeken geplaatst die bezoekers herinneren aan de coronamaatregelen.
Nauwe samenwerking
Wellicht is het een goed idee als gemeente Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel hun ‘nauwe samenwerking’ bij dit soort maatregelen voortaan samen communiceren, zodat er geen geen publiek komt naar plaatsen waar parkeeroverlast kan ontstaan en verkeersonveilige situaties langs de Krimpenerbosweg en provinciale weg worden vermeden. Voor de rest is het aan onszelf om het gezonde verstand te gebruiken natuurlijk.