Krimpen aan den IJssel/Gouda – Na de ondertekening van het Regenboogakkoord behoort Krimpen aan den IJssel sinds enkele jaren tot de tientallen regenbooggemeenten in Nederland. Ook Gouda is een regenbooggemeente en ontvangt daar zelfs subsidie voor. Maar beide gemeenten hesen als enige van de tientallen regenbooggemeenten in Nederland toch geen regenboogvlag op de dag tegen haat en fobie tegen de LHBTI-gemeenschap, zondag 17 mei.
Gouda: wel geld, niets doen?
In Gouda lijkt het er sterk op dat onder invloed van de burgemeester van SGP-huize, er geen vlag is gehesen vanwege het feit dat de genoemde dag op een zondag valt. Toch ontvangt de stad subsidie van het Rijk voor het zich sterk maken en het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen (LHBTI’s). Wel subsidie voor Gouda, maar geen actie.
Krimpen: waarom laat VVD zich niet horen?
Het regenboogakkoord in Krimpen is tot stand gekomen door de inzet van voormalig VVD-burgerraadslid Leon Houtzager. Hij is dan ook verbijsterd en verontwaardigd dat er geen regenboogvlag wappert in Krimpen. Nota bene zijn eigen partij neemt geen stelling tegen het achterwege laten hiervan en besteed zelfs geen aandacht aan deze dag. Wethouder Kirsten Jaarsma (Stem van Krimpen), Leefbaar Krimpen en D66 besteden allemaal wel aandacht aan deze dag via hun Facebookpagina’s. Andere partijen hielden zich stil.
Waarom is het belangrijk wat regenbooggemeenten doen?
Vandaag, zondag 17 mei 2020, is het precies 30 jaar geleden dat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit schrapte als een ziekte. Daarom is het van het grootste belang dat gemeenten zich uit blijven spreken tegen haat en discriminatie en zich sterk maken voor acceptatie en emancipatie van LHBTI-ers. Vooral regenbooggemeenten horen een voorbeeld te zijn en dit ook te uiten. Een slechte beurt voor Krimpen aan den IJssel en Gouda dus.
Burgemeester Verhoeve, van Gouda, laat op Twitter weten (vandaag, op zondag dus) dat het landelijke vlaggenprotocol voorschrijft dat er op zondagen geen vlaggen worden gehesen bij overheidsgebouwen. Ook niet voor de koningin die vandaag jarig is, bijvoorbeeld.
Dus beetje jammer dat er geïnsinueerd wordt dat het aan zijn partijvoorkeur ligt. Feitelijk niet waar.
Bovendien lijkt me dat er bij andere gemeentehuizen vandaag ook geen vlaggen hebben gehangen. Maar daar wordt niks over gezegd in dit artikel.
In Rotterdam wapperde de vlag gewoon op het gemeentehuis.
Jammer dat die Leon Houtzager bezig is met zijn eigen persoonlijke zaakje, in plaats van politiek te bedrijven in de brede zin van het woord. Als je LHBT-activist bent, moet je bij het COC aansluiten in plaats van een gemeenteraad.
Ja das niet al te best maar regenboog vlag staat voor alles homo,s lesbisch transgenders enz enz enz niet alleen voor gay,s