18.2 C
De Bilt
donderdag, 19 september 2024

Rivierkreeften gericht wegvangen in de Krimpenerwaard krijgt vervolg

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gaat in september verder met de proef om uitheemse rivierkreeften weg te vangen in agrarisch gebied in de Krimpenerwaard. Het waterschap wil de komende maanden alternatieve vangmethoden testen en samen met belanghebbenden uit het gebied verkennen hoe structurele grootschalige aanpak kan worden georganiseerd. Provincie Zuid-Holland heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld.

Economisch- en natuurbelang

Miljoenen Amerikaanse rivierkreeften richten in de Krimpenerwaard schade aan (landbouw)grond, water en natuur. De aanpak van uitheemse kreeften valt onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Vooruitlopend op een plan en middelen voor een landelijke aanpak stelt provincie Zuid-Holland geld beschikbaar om met belanghebbenden in de Krimpenerwaard te verkennen hoe daar grootschalig gericht wegvangen van kreeften kan worden georganiseerd.

Bestrijding Amerikaanse rivierkreeften arbeidsintensief

Gericht kreeften wegvangen is effectief en zinvolvol en leidt tot natuurherstel. Dit blijkt uit een meerjarige praktijkproef die het hoogheemraadschap de afgelopen jaren heeft uitgevoerd in agrarisch gebied in de Krimpenerwaard. Uit deze proef komt ook naar voren, dat gericht kreeften wegvangen zeer arbeidsintensief is. Dat maakt de aanpak kostbaar. Het geld van de provincie wordt benut voor voortzetting van de pilot én om met betrokken partijen uit het gebied te verkennen hoe grootschalige kreeftenaanpak in de Krimpenerwaard kan worden georganiseerd.

Wet aanpassen

Om het kreeftenaantal op een beheersbaar niveau te kunnen krijgen en houden, is een gecoördineerde inzet nodig. Grootschalig, langdurig en professioneel. De arbeidscapaciteit hiervoor is niet zomaar beschikbaar. Wettelijk gezien, moet voor het vangen van rivierkreeften toestemming worden gekregen van de eigenaren van de kreeften (beroepsvissers of eigenaren van het water).

Ook dat vraagt veel inzet en administratie. Daarom pleiten waterschappen, agrariërs, natuurorganisaties, als ook provincie Zuid-Holland al geruime tijd voor de aanpassing van wet- en regelgeving. Omdat de aanpak van uitheemse kreeften een verantwoordelijkheid is van het Rijk, moet de financiering ervan worden opgenomen in de begroting van het kabinet, menen de partijen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio