Krimpen aan den IJssel – Stem van Krimpen laat weten zeer onaangenaam verrast te zijn door het nieuws van een nieuwe coalitie en met name de houding van de VVD.” Zes (!) fracties brengen het college ten val én jagen de gemeente op nog hogere kosten. De rode cijfers in de begroting tellen, mede door de coronacrisis, zes nullen. Daar komt het wachtgeld wat de inwoners moeten opbrengen – bijna acht ton – nog bovenop.“
VVD speelt dubbelspel
VVD speelt dubbelspel: Enerzijds doet het college, waarvan wethouder Timm deel uitmaakt, een dringende oproep aan de gemeenteraad. Het college hoopt op brede raadsteun te mogen rekenen. “Wij kunnen u laten weten, dat aan onze zijde geen verhindering meer ligt om als college in huidige samenstelling voort te gaan.” Anderzijds speelt de VVD de sleutelrol in een stille coup als het antwoord op de oproep van het college.
Verreikende consequenties
De consequenties reiken verder. Wat betekent dit voor onze zwaarbevochten zondagsvrijheid? Wat gebeurt er met onze voorzieningen? Sluit de bibliotheek of het zwembad, of moet het Streekmuseum eraan geloven? Gevaar schuilt erin dat langs slinkse wegen de miljoenen die vrijgekomen zijn bij de verkoop van Eneco-aandelen worden ingezet waar inwoners niet voor hebben gekozen.
Drie ervaren wethouders op wachtgeld
Er worden drie ervaren wethouders de wacht aangezegd terwijl VVD wethouder Timm uitspreekt dat we in tijden van crisis leven en de continuïteit van bestuur cruciaal is. Timm is als enige van de oude ‘Kleurrijk Krimpen coalitie’ onderdeel van de nieuwe coalitie. Vier van de coupplegers verloren veel stemmen afgelopen verkiezingen en drie van hen moesten zelfs een zetel afstaan. 43% van de stemmen ging naar Stem van Krimpen en Leefbaar Krimpen die nu buitenspel worden gezet.
Jaarsma: “Dolksteek van Anton Timm”
Wethouder Kirsten Jaarsma van Stem van Krimpen: ‘Onbegrijpelijk. Collega Timm heeft steeds gezegd met ons verder te willen. Het voelt als een dolksteek in de rug dat we nota bene via via moeten vernemen dat het bestuur van de VVD al eerder deze week een brief aan haar leden heeft verstuurd waarin gemeld wordt dat op 2 juli aanstaande een nieuw college wordt geïnstalleerd. Krimpen kent nu alleen verliezers.’
Dagelijks bestuur moet crisis managen
Het dagelijks bestuur van Krimpen aan den IJssel, het college, zet adequate stappen om de crisis te managen. De gemeente moet daarbij worden voorbereid op de nafase van de crisis. Het college bestuurt met daadkracht tijdens deze bizarre tijden, terwijl ondertussen de poten van de stoelen van drie wethouders zijn gezaagd door vijf fracties uit de oppositie en de VVD. Saillant detail is dat de brief die het college stuurde, is opgesteld met instemming van de fractievoorzitters en wethouders van de zittende coalitie Stem van Krimpen, Leefbaar Krimpen, D66 en notabene de VVD.
Weerstand van VVD
Wilco Slotboom-Zeedijk, fractievoorzitter van Stem van Krimpen: ‘In deze tijden is er geen plaats voor partijpolitiek. Aan het begin van de crisis is onze fractie meteen in actie gekomen om een doorstart te maken met de huidige coalitie. Jammer genoeg stuitten we toen ook al op weerstand van de VVD. We hadden goede hoop er nog uit te komen met elkaar door de brief van het college.’
Met elkaar Krimpen door crisis loodsen
Slotboom-Zeedijk vervolgt: ‘We moeten er met elkaar zorg voor dragen om Krimpen en haar inwoners zo goed mogelijk door deze crisis te loodsen. Dat kan het beste met een college dat kennis van zaken heeft, is ingevoerd in de diverse besturen en overlegstructuren en bekend is met het ambtenarenapparaat – dat voorlopig nog steeds vrijwel volledig vanuit huis werkt.
Onaangenaam verrast
Vandaag werden wij onaangenaam verrast door een brief van de fractievoorzitter van de SGP, dat in stilte door zes partijen: SGP – CDA – CU – PvdA – KB en VVD een nieuwe coalitie is gevormd. In de brief verzoeken zij de burgemeester om een een fysieke vergadering te beleggen om vlak voor het zomerreces drie nieuwe wethouders te beëdigen. We kregen de indruk dat de raad de inhoud van de brief van het college ondersteunde en in elk geval voor de duur van de crisis het huidige college ongestoord haar werk wilde laten doen.’