Krimpen aan den IJssel – In een interview met het AD roept burgemeester Martijn Vroom de kerken, en met name de Mieraskerk op, de bezoekersaantallen te beperken tot 30 en niet tot 200 zoals vorige week. Zijn oproep is dringend, maar kan niet dwingend zijn, omdat de grondwet nog steeds een uitzondering maakt voor godsdienst. Hier kan ook een burgemeester niets aan veranderen.
Dringend verzoek burgemeester Vroom
Hoewel een kerkbestuurder vorige week op RTV Rijnmond nog liet weten zich bewust te zijn van de oproep van Grapperhaus de dienst tot 30 te beperken, zij toch 200 bezoekers zouden ontvangen. Ook het zingen werd niet terzijde geschoven als onderdeel van de dienst. Hoewel de GGD niet een directe relatie kan leggen tussen kerkdiensten en hogere besmettingen, zal de oproep van de burgemeester zeker zijn redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat het ook het gevoel van saamhorigheid aantast als sommige groepen zich boven anderen stellen.
Serieuze cijfers
Op sociale media wordt door enkelingen nog steeds gedaan of het virus wel meevalt en het niet meer dan een griepje betreft. De feiten en de cijfers laten een heel ander beeld zien, zo maakte ook burgemeester Vroom duidelijk in de laatste raadsvergadering. Inmiddels is het aantal geregistreerde besmettingen opgelopen van 201 vorige week, naar 645 gisteren. Hoewel deze cijfers op zich al serieus zijn, gaat het hier alleen om mensen die zich officieel via de GGD hebben laten testen.
Werkelijk aantal niet te bepalen
Het werkelijke aantal ligt zeker hoger. Niet iedereen wordt er doodziek van en gaan dan gewoon door, terwijl ze wel besmettelijk zijn. Ook zijn er mensen die zich uit principe niet willen laten testen. Dat maakt het ook heel lastig voor bijvoorbeeld de GGD om te achterhalen waar bronnen van besmettingen vandaan komen. De aantallen zijn nu ook veel te hoog voor gedegen bron- en contactonderzoek.
Iedereen kan getroffen worden
Overigens is het ook een fabel dat het alleen maar om milde, griepachtige verschijnselen zou gaan. Het coronavirus is een variant van het SARS-virus en niet van het influenzavirus. Inmiddels wordt de groep mensen die besmet raakt steeds groter en ook jonger. Natuurlijk lopen ouderen en mensen met chronische aandoeningen meer risico, maar inmiddels blijken ook kerngezonde, fitte mensen ernstig ziek te kunnen worden. Het herstel kan lang duren en in meerdere gevallen hebben patiënten te maken met blijvende schade.
Bijna alle kerken hebben het goed geregeld
Vroom laat weten dat vrijwel alle kerken zich aan de 30 personen houden en heel goed de diverse maatregelen hebben toegepast. “De diensten worden hier op een gepaste manier gevierd, waarbij ook rekening wordt gehouden met de maatschappelijke gevoelens”, aldus burgemeester Vroom.
Daarnaast moet ook nog eens gewezen worden op het maatschappelijk belang dat de meeste kerken dienen, door de sociale hulp die zij via verschillende projecten bieden. Binnenkort gaat burgemeester Vroom overigens in gesprek met de predikant van de Mieraskerk.
Bijzondere positie Mieraskerk
De Oud Gereformeerde Gemeente heeft zichzelf in een bijzondere positie gesteld, door eerdere uitlatingen op schrift en in andere media, waarbij zij God boven de overheid stellen en zich door de Grondwet gevrijwaard zien. Een besmetting is voor hen geen vrees, omdat God hen zal genezen. Maatschappelijk heeft dit een zeer verkeerd signaal opgeleverd.
Verheven, maar ook verantwoordelijk
Mensen die zich verheven voelen boven de Staat en andere mensen in de maatschappij, doordat zij ‘iets’ geloven, stellen zichzelf daarmee eigenlijk buiten de maatschappij. Dat is een onwenselijke situatie voor iedereen. Daarnaast mogen zij het zelf niet erg vinden besmet te raken, maar kunnen daarmee wel anderen besmetten en levens voorgoed negatief beïnvloeden. Dat past niet in de ‘behoud van leven’-visie, bijvoorbeeld als het om abortus of euthanasie gaat. Dan zou ook hier zeer waakzaam met het behoud van leven moeten worden omgegaan. Dan lijkt de oproep van maximaal 30 personen per dienst door de minister en de burgemeester zeer redelijk en passend.
Geloof kan ook verbinden
Hoewel de tegenstellingen in de maatschappij op dit moment op allerlei vlakken en tussen meerdere groeperingen op scherp staan, is het ook goed te melden dat mensen ook heel verbindend kunnen zijn. De meeste kerken, moskeeën, synagogen en andere gebedshuizen laten dit zien. Zij blijven bereikbaar, maar op gepaste afstand. Zij blijven ook maatschappelijk betrokken en hebben zorg voor ouderen en zwakkeren in onze samenleving. Dat is ook mooi om te zien. Die verbodenheid is overigens niet alleen aan geloof toe te wijzen, want gelukkig zijn er in onze maatschappij overal mensen die naar elkaar omkijken.
Media en geloof: het kan ook positief
Het huwelijk tussen media en geloof is niet altijd een gelukkige verbintenis. Media, zoals wijzelf, brengen artikelen als er nieuws te melden valt. Vaak als er iets opvallends of negatiefs gebeurt. Een veel gehoorde kritiek, ook bij ons. Vanuit henzelf brengen geloofsgenootschappen hun positieve verhalen, maatschappelijke betrokkenheid, of hulpvragen niet zo snel naar buiten. Toch nodigen wij hen uit dit met ons of andere media te delen. Een uitnodiging om een meer evenwichtig beeld te schetsen. Wij zien liever een hoop negatieve tests en veel positieve verhalen.