Krimpenerwaard – Het voorjaar is begonnen. Ook de wilde eenden zijn in paringsmodes. Grote groepen woerden proberen de weinige eenden te dekken. Dit ziet er heftig uit en soms vraag je jezelf af, of die arme vrouwtjes die groepsverkrachting wel zullen overleven. Vechtende woerden die nergens meer oog voor hebben dan de vrouwtjes.
Maar waar komt dit gedrag vandaan? Er zijn meer woerden (mannetjes) dan vrouwtjes eenden. De wilde eenden verminderen in aantal.
Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de oorzaak van het verminderen van de aantallen van de wilde eenden. Er zijn meer soorten eenden, zoals de tafeleenden en kuifeenden die steeds meer verdwijnen. Terwijl de populatie krak-eenden juist aan het groeien is.
Wel of niet voeren?
Eendjes voeren is voor velen een leuke bezigheid. Maar brood voeren is heel slecht voor eenden.
Dit wordt al een langere tijd aangegeven, maar nog te veel mensen denken er goed aan te doen de eenden (bij) te voeren.
In brood zitten veel zaken die heel ongezond zijn voor de eend, zoals bijvoorbeeld zout. De spijsvertering van de eend is bedoeld voor algen en eendenkroos. Niet voor brood.
De eenden krijgen van brood allerlei gezondheidsproblemen en leven daardoor korter. Eenden kunnen wel 30 jaar worden, maar eenden die veel gevoerd worden met brood, worden hooguit 2 jaar. Ook is brood slecht voor de kwaliteit van het water. Dit zijn goede redenen om eenden en andere watervogels zoals zwanen, géén brood te voeren.
Luie eenden en verveling
Naast dat brood slecht is voor de gezondheid van de eenden, worden zij ook lui als ze gevoerd worden.
Ze hoeven zelf niet meer op zoek naar voedsel waardoor ze niet hoeven te vliegen om voedsel te zoeken.
Door te weinig beweging en te veel verkeerd voer, worden de eenden ook groter en zwaarder.
De verveling heeft meer gevolgen voor eenden. Dit uit zich in het gedrag dat zij vertonen in de paringstijd.
Doordat de eenden geen voedsel hoeven te zoeken en zich vervelen, gaan zij dit in paringstijd uiten in vechten, verleiden, paren en ruzie maken. Doordat er te weinig vrouwtjes zijn, proberen de hitsige te zware woerden tegelijk met een vrouwtje te paren. Deze groepsverkrachtingen zien er heftig uit en kunnen fout aflopen. Sommige vrouwtjes verdrinken en de mannetjes kunnen gewond raken.
Niet bijvoeren
Al zijn de bedoelingen om in de winter en voorjaar de eenden bij te voeren, toch raden deskundige aan dit niet te doen.
In de winter komt het neer op natuurlijke selectie. De sterkste overleven en zo behoud je een gezonde sterke populatie.
Eenden gaan in de winter naar plekken waar meer voedsel is. Zo blijven ze in beweging. Eenden die bijgevoerd worden hoeven dus niet te vliegen, zij blijven op één plek met slechte voeding. Het bijvoeren van eenden in wintertijd is dan ook niet verstandig en niet nodig.
Gezond voeren
Wilt u toch graag af en toe de eenden voeren, omdat u dat leuk vindt? Geef dan voeding wat wel goed is voor eenden. Zoals haver, granen, mais, doperwtjes, sla, eendenkorrels of gewoon het restje rijst (zonder zout). Maar ook met het goed voeren van eenden is het probleem van ‘luie eenden’ daarmee niet verholpen.