Wat is borstkanker eigenlijk? Hoeveel soorten zijn er en waarom krijgen relatief veel vrouwen deze ziekte? Kun je zelf het risico verkleinen? Daarover gaat het publiekscollege dat gepensioneerd oncologisch chirurg Emiel Rutgers geeft op 11 oktober bij de Academie van Franeker.
Alles over borstkanker
‘Alles wat je wilde weten over borstkanker, maar nooit durfde te vragen.’ Zo omschrijft Rutgers – vrij naar Woody Allen – het publiekscollege dat hij in Franeker geeft. Wat zijn oorzaken van borstkanker, en wat niet? Heeft het bevolkingsonderzoek naar borstkanker zin? Welke stappen kun je nemen als je iets in je borst voelt? Op al deze vragen gaat Rutgers in, naast uiteraard de vragen uit het publiek.
Eerst onderzoek, dan behandeling
Voordat borstkanker behandeld kan worden, moet er veel onderzoek worden gedaan. Bijvoorbeeld naar de afmeting en uitbreiding van de tumor, of die in de lymfeklieren of elders in het lichaam terug te vinden is, of erfelijkheid mee kan spelen en of er een kinderwens is. Al die onderzoeken kosten veel tijd en dat is niet erg. Borstkanker groeit relatief langzaam. Vaak duurt het jaren voordat een tumor bijvoorbeeld 1,5 cm groot is.
Een gedegen behandelplan waar de patiënt vertrouwen in heeft, is een belangrijk startpunt voor de behandeling. Rutgers deelt ook feiten en fabels over deze ziekte en de nieuwste ontwikkelingen. Die laatste zijn er gelukkig veel, waardoor de afgelopen jaren het percentage vrouwen dat tien jaar na de diagnose nog leeft, is gestegen van 50 naar 80 procent.
Over de spreker
Emiel Rutgers is gepensioneerd chirurg-oncoloog en bijzonder hoogleraar chirurgische oncologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op een proefschrift over nacontrole bij borstkanker en werkte tot eind 2021 in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Hij kreeg diverse onderscheidingen, waaronder die van ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Het publiekscollege vindt plaats op 11 oktober in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur. Toegangskaartjes à 10 euro zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl