Harlingen – Gisteren is de verlichting in de Broken Jug aangezet in Harlingen. Met deze verlichting is het kunstwerk verbonden aan het prachtige UNESCO werelderfgoed, de Waddenzee. Net als de zee zelf is de verlichting niet statisch, maar in geleidelijke en constante verandering. Het verschuift van blauw naar goud-geel.
Herkenbaar icoon door verlichting
Op het natuurlijke podium van de Broken Jug zette burgemeester Ina Sjerps met een schuif op een mengpaneel het licht in het kunstwerk aan. Het idee van de verlichting is door Minne Schiphof bedacht, medewerker van gemeente Harlingen. Samen met Atelier LEK uit Rotterdam is een verlichtingsplan opgesteld. De verlichting maakt van de plek en het kunstwerk ook in de avond een herkenbaar icoon voor Harlingen. Bij de verlichting is rekening gehouden met het lopende initiatief om de donkere luchten van het gebied te behouden en te beschermen. Dit is namelijk een van de weinige overgebleven bijna natuurlijke nachthemels in Nederland.
Poort naar Harlingen
“Het kunstwerk is open en transparant en geeft een beweging weer,” geeft wethouder Erik de Groot aan. “Ik vind het persoonlijk heel mooi dat ik af heb kunnen maken wat mijn voorganger Hein Kuiken in gang heeft gezet. De Broken Jug is fantastisch voor onze regio. Dit geeft weer aan dat wij als kleine gemeente tot heel veel in staat zijn. Daar ben ik trots op!”
Broken Jug
Wethouder Paul Schoute vult aan: “Harlingen is voor veel mensen de plek van de boot naar de eilanden. Maar we zijn veel meer. En met de Broken Jug laten we dat zien. Niet voor niets zeggen we ‘je vakantie begint al in Harlingen’. Vanaf de parkeerplaats passeer je het kunstwerk en vormt ze de entree en poort naar Harlingen.” Het kunstwerk is onderdeel van de verbetering van de beleving voor eilandtoeristen. Samen met Wetterskip en provincie gaan we aan de slag met de opgaven en ambities die er liggen in onze kustzone. Ook de verbetering van de parkeerterreinen en route naar de Waddenpromenade is hier onderdeel van. Zo worden bezoekers verleid om ook een kijkje te nemen in onze monumentale stad.
Spelen met de horizon tussen land en zee
Frank Stella zelf vond de plek aan de Waddenzee ook zeer geschikt voor zijn kunstwerk. Hij is op bezoek geweest in Harlingen, en zei: “The Broken Jug plays off its relation to the two horizons, that of the city and of the sea. The piece invites inspection and functions as a platform to look out over the city and the sea”.
Meer dan 200 aanwezigen
De officiële opening werd bijgewoond door meer dan 200 personen. Bestuurders van buurgemeentes, Wetterskip en provincie en meer dan 50 inwoners van de gemeente waren aanwezig. Ook Sense of Place, oud burgemeester Roel Sluiter en organisaties vanuit recreatie, toerisme en cultuur en kunstenaars waren bij de feestelijke opening.
Van Miami via Cherbourg naar Harlingen
Frank Stella is in 1998 al begonnen met het ontwerp. Dit werd een voorloper van de Broken Jug, de Bandshell. Deze is tentoongesteld in 1999 en 2017. Het idee was om hier een grotere versie van te maken voor het Miami Dolpins Station. Vanaf 2001 tot 2018 stond de Broken Jug in Cherbourg, waarna het op transport ging naar New York.
Tussenhaven
Harlingen was een tussenhaven. In 2018 opperde Allard Bokma van CIG Architecture (de partij die het transporteren begeleide) het idee om de Broken Jug definitief in Harlingen te plaatsen. Joop Mulder is toen aangehaakt en hij wilde het beeld integreren in het verhaal van Sense of Place. Hij wilde heel graag dat het kunstwerk een plek in Fryslân bij de Waddenkust zou krijgen.
Eind 2019 kwam het idee naar voren om de sculptuur in Harlingen te plaatsen op initiatief van de gemeente Harlingen. Op 18 maart 2021 stemde de gemeenteraad van Harlingen in met de definitieve plaatsing op deze plek.