De Melkweg heeft vanaf een donkere plek een prachtig aanzicht. Al eeuwen wordt ze door de mens bewonderd en bestudeerd. Dit leidde tot vele ontdekkingen, ook door Nederlandse sterrenkundigen. Hoe zit het eigenlijk met de ontdekking van de Melkweg? Daarover gaat het publiekscollege dat sterrenkundige Jeffrey Bout geeft op woensdag 8 november bij de Academie van Franeker.
Ontzag voor de Melkweg
De Melkweg bevat vele verhalen: over het leven van sterren, over gas en stof of over een zwart gat verborgen in het centrum. Onze aarde blijkt onderdeel uit te maken van dit immense en complexe systeem. En de Melkweg blijkt een eiland te zijn in een uitgestrekte kosmische oceaan. Het ontzag dat men in de oudheid al had voor de Melkweg is geheel terecht. Sterrenkundige Jeffrey Bout vertelt in dit college meer over de ontdekking van de Melkweg.
November is sterrenmaand bij de Academie van Franeker, met onder meer ook een cursus sterrenbeelden, die gegeven wordt door Adrie Warmenhoven, directeur van een kersvers UNESCO Werelderfgoed: het Planetarium van Eise Eisinga in Franeker.
Over de spreker
Jeffrey Bout studeerde af in de sterrenkunde in 2010. Al sinds jonge leeftijd is hij gefascineerd door het heelal en wil hij die fascinatie met anderen te delen. Na zijn afstuderen werkte hij een paar jaar bij het Infoversum planetarium in Groningen. Sindsdien is hij nog altijd veel bezig met vertellen over het heelal met gastlessen op scholen, lezingen en cursussen, hoofdzakelijk in bibliotheken. Sinds enkele jaren is hij daarnaast HBO docent elektrotechniek.
Het publiekscollege vindt plaats op 8 november in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Aanvang: 20.00 uur. Toegangskaartjes à 10 euro zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via academiefraneker.nl