Vandaag is een nieuwe film van Rob Busquet in première gegaan in Pathe in Leeuwarden. De film Bodemwinst gaat diep in op de actuele discussie over het belang van een gezonde bodem ten behoeve van gezond voedsel voor mens en dier. De film is bedoeld voor boeren, milieuorganisaties, ambtenaren en agrarische opleidingen.
Bodemwinst brengt treffend de spanning in beeld tussen boeren, wetenschappers en tal van (overheids-) organisaties. Het toont vernieuwing op praktijkniveau en brengt deze in verband met wetenschappelijke innovaties. Hier liggen kansen!
Bodemwinst wil bijdragen aan een ander gesprek over voedsel, landbouw en ecosystemen in ons land. Dit gaat ons allemaal aan. Het wachten is dan ook op de eerste omroep die deze film op het televisiescherm vertoont.
Bodemwinst toont het belang van een gezonde bodem
De film laat zien waarom de bodem zo belangrijk is. De kracht van de bodem is een antwoord op vraagstukken rond het klimaat, de energie, ons ecosysteem, stikstof, verdeling arm/rijk, etc. Het vormt ook zijn eigen kringloop, want een gezonde bodem zorgt voor gezonde gewassen, dus gezond vee, dus gezonde producten, gezonde mensen, een gezond ecosysteem en een gezonde planeet, waarmee de cirkel rond is.
Ook maatschappelijk van groot belang
Maatschappelijk gezien zorgt een gezonde bodem voor minder leed en kosten in de gezondheidszorg. Ook is de bodem regenerator van het ecosysteem en van de de landbouw (herstel van de balans en het schoon houden van de grond, productie van gezond voedsel, recycling en plaats voor de mens).
Deelnemers aan de film
Aan de film hebben agrariërs Pieter vd Valk, Martsje Dykstra, Jelle Seerp Jukema, Folkert Botma, Pyt Sipma, Jan de Vries, Bregje en Michel meegewerkt.
Jan Willem Erisman, Lubbert van Dellen, Martine Sura, Joanne Falcao en Albert Kooij zijn als deskundigen op het gebied van de bodem bij de film betrokken
Begeleiding van het project is gedaan door Tjalling Huisman, Jetze Botma, Emiel Elverdink, Monique Plantinga en Johannes Bakker
Financiële ondersteuning
De film is financieel mogelijk gemaakt door o.a. Regiodeal NIL NN, Landelijke Green Deal, agrarisch onderwijs, Wetterskip, FB Oranjewoud, IFG, Flynth, FMF, en De Fryske.