Ooststellingwerf – De gemeente Ooststellingwerf gaat ongeveer 40 km aan graskeien aanleggen. Deze week zijn de eerste graskeien gelegd langs de Dorpsstraat – Zwetteweg nabij Haule. Met het aanbrengen van graskeien wil de gemeente de huidige bermschade herstellen en de toekomstige bermschade met bijbehorende onveilige situaties voor de weggebruiker voorkomen. De komende drie jaar worden de graskeien gelegd langs de belangrijkste wegen in de gemeente.
Graskeien en hagen
Er is gekozen voor betonnen keien omdat ze robuust, duurzaam en kostenefficiënt zijn in vergelijking met alternatieven. Wethouder Esther Verhagen is blij met deze ontwikkeling: “Graskeien zorgen voor een stabiele berm, uitwijken in de berm wordt hierdoor minder gevaarlijk. Vooral voor fietsers is het veiliger wanneer ze nu onverhoopt in de berm terecht komen. Hopelijk kunnen we hierdoor allemaal een stukje veiliger de weg op”. Naast het aanbrengen van deze keien, worden er op sommige plekken ook hagen aangebracht. Deze hebben ook als doel om bermschade te voorkomen en de verkeersveiligheid te vergroten.
Verkeersveiligheid
De gemeente heeft onderzoek gedaan naar alle wegen en bermen in eigen beheer. Ook is er een inventarisatie gedaan bij plaatselijke belangen, dorpsbelangen, bewonerscommissies en bewoners over de bermen. De ca. 40 km aan bermen die nu wordt verbeterd met graskeien, liggen langs wegen die intensief gebruikt worden, onder andere door de landbouw. Zowel uit eigen onderzoek als de inventarisatie is gebleken dat de bermschade kan zorgen voor onveilige verkeerssituaties.
Er ontstaan gaten in de berm naast de weg en het modder dat vanuit de berm op de weg terecht komt kan de weg verraderlijk glad maken. Met het leggen van graskeien wordt de verkeersveiligheid verbeterd. Natuurlijk ligt er nog altijd een grote verantwoordelijkheid bij de weggebruikers als het gaat om verkeersveiligheid. Wijk daarom uit op plekken waar dit kan en wacht desnoods tot de tegenligger voorbij gereden is. Matig de snelheid als er een tegenligger nadert en probeer zo kort mogelijk uit te wijken in de berm om bermschade en de bijkomende verkeersrisco’s te voorkomen.