5.6 C
De Bilt

Groen licht voor door Leeuwarden getrokken Europees project ‘Active Cities’

Gemeente Leeuwarden ontvangt 555.000 euro aan Europese subsidie voor het project Active Cities, een project in samenwerking met internationale partners. De gemeente gaat het geld inzetten om in Spoordok actieve vormen van mobiliteit te stimuleren.

Gezond en aantrekkelijk de stad inrichten

Over het algemeen zijn steden in Noord-Europa ontworpen voor auto’s, niet voor mensen. Echter, deze manier van stadsinrichting draagt in toenemende mate bij aan een lagere kwaliteit van het milieu én de gezondheid van inwoners. Onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer twee derde van de Europeanen te weinig aan fysieke activiteit doet. Voor de toekomst blijkt het dus cruciaal om te bedenken hoe we er voor kunnen zorgen dat we onze steden in het vervolg zo gezond en aantrekkelijk mogelijk inrichten.      

Active Cities

Gemeente Leeuwarden heeft samen met tien andere internationale partners het project Active Cities opgezet om deze vraag te beantwoorden. Onlangs is bekend geworden dat Active Cities, met een totale projectgrootte van € 5 miljoen, groen licht heeft gekregen van het Europese subsidieprogramma Interreg North Sea Region, dat 60% van de kosten zal vergoeden. Met de toekenning van deze subsidie kunnen de acht deelnemende steden vanaf januari 2023 aan de slag met het opzetten van onderzoeken en het uitvoeren van lokale pilots om actieve vormen van mobiliteit terug in het straatbeeld te krijgen. Gemeente Leeuwarden ontvangt voor haar activiteiten €555.000 aan Europese subsidie.

Pijlers

Het initiatief Active Cities, bestaande uit steden en kennisinstellingen uit de Noordzee-regio, heeft zich als doel gesteld om actieve vormen van mobiliteit (waaronder wandelen, fietsen en actieve vormen van deelmobiliteit) in steden te stimuleren. Het project focust richt zich daarbij op drie verschillende pijlers:

  1. de inrichting van de publieke ruimte;
  2. het ontwikkelen en/of verbeteren van zogenaamde ‘mobiliteitshubs’ (bijvoorbeeld park-and-bike locaties);
  3. en het beïnvloeden van menselijk gedrag.

Naast haar rol als hoofdstad en grootste gemeente van de provincie Fryslân, zorgt de culturele en economische functie van Leeuwarden ervoor dat de stad dagelijks vele bezoekers mag ontvangen. Met het oog op de transitie naar een CO2-vrije economie en in lijn met haar streven om binnen tien jaar één van de top drie fietssteden te worden, zet gemeente Leeuwarden met haar deelname aan Active Cities dan ook breed in op het realiseren van een aantal belangrijke stedelijke opgaven. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio