Vanaf 2024 wordt de rioolheffing in Gemeente Leeuwarden gesplitst in twee delen: een riooltarief en een waterzorgtarief. Het riooltarief wordt net als voorheen alleen betaald door percelen met een aansluiting op de riolering. Het waterzorgtarief wordt betaald door alle eigenaren en gebruikers. Dit nieuwe heffingsdeel is nodig omdat de gemeente steeds meer maatregelen moet nemen om aan de ene kant wateroverlast tegen te gaan en aan de andere kant verdroging te voorkomen. Van deze maatregelen in de openbare ruimte heeft iedereen voordeel en dus betaalt iedereen eraan mee.
De gemeente heeft in de loop der jaren steeds meer watertaken erbij gekregen. In het verleden was de gemeente slechts verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van afvalwater. Tegenwoordig heeft de gemeente ook de zorgplicht voor het hemelwater en grondwater. Denk aan het realiseren van regenwaterriolen, het graven van vijvers en het realiseren van waterberging onder de verharding. De investeringen in deze maatregelen maken de introductie van een waterzorgtarief noodzakelijk.
Herverdeling van de lasten in riooltarief
Het waterzorgtarief maakt in juridische zin deel uit van de rioolheffing van gemeente Leeuwarden. Elke eigenaar en/of gebruiker van een bedrijf, woning, woonwagen, garagebox of stuk grond met een aansluiting op het riool betaalt het riool- en waterzorgtarief. Een eigenaar of gebruiker zonder aansluiting betaalt alleen het waterzorgtarief. Het riooltarief zal in 2024 daardoor iets lager uitvallen. Er is dus sprake van een herverdeling van de lasten met betrekking tot de gemeentelijke watertaken.
Kosten waterzorgtarief
Het waterzorgtarief is verdeeld in een gebruikers- en een eigenarendeel. Gebruikers betalen een vast waterzorgtarief van € 12,39. Eigenaren betalen een percentage – 0,01320% – van de WOZ-waarde van hun perceel als waterzorgtarief. Wie tegelijk gebruiker en eigenaar is, betaalt beide. Inwoners betalen het riool- en waterzorgtarief via de aanslag gemeentelijke belastingen.
Zo worden de inwoners van Leeuwarden nog meer belast dan nodig is. De inwoners van Nederland en met name de minima zouden het beter krijgen in het nieuwe jaar, maar het tegendeel word steeds weer bewezen. De minima word alleen maar verder uitgeknepen. Het is dus ook duidelijk waarom er zoveel kinderprostitutie is. Ook de gewone prostitutie is in 12 jaar verviervoudigd, en niet alleen onder dames van 18 tot 50 jaar, maar helaas ook onder dames van 50 tot meer dan 70 jaar oud, om hun familie te ondersteunen. Wat krijgen de minima tot aan jan modaal het toch goed. Deze cijfers zijn helaas gebaseerd op waarnemingen buiten het normale prostitutie systeem, waarin alle prostitutie werkers geregistreerd dienen te staan. Dus heel veel verborgen prostitutie. Bedankt overheid. POOIERS ZOUDEN ER TROTS OP ZIJN.