1.5 C
De Bilt

Mini Open Monumentendag in gemeente Leeuwarden

Op zaterdag 29 juni van 13.00 tot 17.00 uur organiseert gemeente Leeuwarden samen met de eigenaar een speciale mini Open Monumentendag. Dit is een unieke kans om de fraaie historische panden Bagijnestraat 56 en 58 te bekijken. Deze rijksmonumenten, die vroeger deel uitmaakten van de stoffenwinkel Sikkes, ondergaan momenteel een grondige restauratie en verbouwing om omgevormd te worden tot eigentijdse huurwoningen.

Monument en duurzaamheid in één

De renovatie van de monumentale panden richt zich op het behouden van hun historische karakter, terwijl ze tegelijkertijd worden aangepast aan de woonstandaarden van de 21e eeuw. De restauratie omvat het herstel van de originele gevels, het behoud van historische elementen zoals een bijzonder poortje en balkenplafonds en het energiezuinig maken van de gebouwen. Het project is een geslaagd voorbeeld van hoe monumenten en duurzaamheid prima hand in hand kunnen gaan. Het achter terrein van de panden is bovendien heropend en vergroend, wat heeft geleid tot een aantrekkelijke binnenruimte die de historische gebouwen prachtig aanvult.

Rijke en fascinerende geschiedenis

De gebouwen hebben een rijke en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. In Bagijnestraat 58 is het oudste constructiehout met jaarringonderzoek gedateerd op 1641 gevonden. Tijdens sloopwerkzaamheden werd in een zijgevel een poortje gevonden met het jaartal 1644. In de vroege 19de eeuw was het huis onderkomen van de pastoor van de rooms-katholieke Bonifatiusstatie. Achter het huis staat een oude smederij, vermoedelijk uit 1889, die nu een kleine woning is.

Bagijnestraat 56 is in de vroege 19de eeuw gebouwd als koetshuis en paardenstalling. De sporen daarvan zijn in de vorm van originele stalramen nog in de steeg aanwezig. Later is het pand aan de achterzijde fors opgehoogd. Beide historische panden met hun karakteristieke gevels en authentieke details zijn in ere hersteld.

Naast deze gebouwen stond vroeger een rooms-katholieke schuilkerk. Deze kerk was van groot belang voor de katholieken toen ze hun geloof niet openlijk konden belijden. De aanwezigheid van de schuilkerk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de buurt en de panden aan de Bagijnestraat.

Mis deze unieke kans niet

De bijzondere panden en hun locatie zijn van grote historische en culturele waarde. “We verwachten dat veel inwoners van Leeuwarden nieuwsgierig zullen zijn om de geschiedenis van deze unieke plek te verkennen en de indrukwekkende ontwikkelingen van dichtbij te zien”, aldus wethouder Evert Stellingwerf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio