15.5 C
De Bilt
zondag, 30 juni 2024

Onderwijsakkoord Fryslân bekrachtigd door Provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden

Leeuwarden – Provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden hebben vandaag het Onderwijsakkoord Fryslân ondertekend. Dit akkoord symboliseert een belangrijke mijlpaal in de samenwerking tussen overheid en onderwijsinstellingen om van de regio een plek te maken waar het goed leren, werken en wonen is.

Een duurzaam en innovatief onderwijssysteem

Het Onderwijsakkoord Fryslân wordt gesteund door vijf onderwijsinstellingen: Aeres, Firda, NHL Stenden Hogeschool, Van Hall Larenstein en de Rijksuniversiteit Groningen. Deze instellingen werken nauw samen om de brede welvaart in Fryslân te bevorderen door middel van innovatie en samenwerking. Een van de kernpunten is de doorontwikkeling van onderwijs en doorlopende leerlijnen in sectoren die cruciaal zijn voor de Friese samenleving.

“We zijn erg verheugd dat de gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân zich verbinden aan het Onderwijsakkoord Fryslân. Door gezamenlijk op te trekken en te investeren, versterken we het onderwijsklimaat nu en voor toekomstige generaties,” aldus voorzitter van Fries Onderwijsberaad, Erica Schaper, namens de onderwijsbestuurders.

Leven lang ontwikkelen

Het akkoord benadrukt ook het belang van een passend aanbod op het gebied van leven lang ontwikkelen. Dit betekent dat volwassenen in Fryslân de kans krijgen om zich bij- en om te scholen binnen de belangrijkste sectoren van de regio. Dit draagt bij aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt met voldoende instroom in sectoren zoals techniek en zorg, in nauwe samenwerking met het MKB.

Circulariteit en inclusiviteit

Een ander belangrijk aspect van het akkoord is de focus op circulariteit en inclusiviteit. Deze thema’s lopen als een rode draad door het onderwijs en zijn essentieel voor het streven naar brede welvaart in de regio. De provincie Fryslân is de eerste in Nederland die brede welvaart als centraal uitgangspunt in alle beleid heeft vastgesteld en toont daarmee ambitie om voorop te lopen op het gebied van duurzaamheid en inclusiviteit in Europa.

Concrete Acties en initiatieven

Om deze ambitieuze doelen te realiseren, wordt het onderwijs zo ingericht dat het optimaal aansluit bij innovatie en economische ontwikkeling rondom de kernsectoren. Dit omvat het actueel houden van onderwijsprogramma’s, het ontwikkelen van doorlopende leerlijnen en het aanbieden van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) trajecten.

Specifieke initiatieven zoals de samenwerking binnen de Universiteit van het Noorden en de mbo-hbo agenda Noord-Nederland worden verder uitgebouwd. Deze initiatieven bieden een sterke praktijkgerichte component, waardoor jongeren een directe verbinding met de praktijk kunnen leggen en sneller hun opleiding kunnen afronden.

Onderwijsakkoord Fryslân

“Met het Onderwijsakkoord Fryslân zorgen we voor meer en passend personeel voor de belangrijke sectoren in onze regio, door kwalitatief en passend onderwijs aan te bieden”, aldus gedeputeerde Friso Douwstra. “We zetten met deze samenwerking ook nadrukkelijk in op praktisch onderwijs, vakmanschap. Dit geeft ons niet alleen een hoogwaardige beroepsbevolking, maar hiermee behouden we ook jong talent voor de regio.”

Wethouder Abel Reitsma van de gemeente Leeuwarden voegt hieraan toe dat elke regio smacht naar het behouden van jong talent voor de regio. “Mede dankzij dit onderwijsakkoord Fryslân behouden we jong talent, wat op zijn beurt de economische ontwikkeling van onze regio stimuleert. Als gemeente vinden we het belangrijk om hierin te blijven investeren zodat we voor jongeren aantrekkelijk blijven.”

Samenwerken voor een toekomstbestendige regio

In de komende maanden zal intensief overleg plaatsvinden om te komen tot concrete resultaatafspraken. Dit moet leiden tot een werkagenda die duidelijkheid biedt over de ambitie, de beoogde resultaten, de aanpak, het tijdpad en de betrokken partijen. Deze werkagenda zal expliciet de verbinding leggen met andere betrokken partijen en lopende activiteiten in de provincie.

Het onderwijsakkoord Fryslân is een levend document dat mee zal evolueren met de omgeving. Thema’s kunnen verdwijnen of bijkomen en doelstellingen worden aangepast op basis van overleg tussen alle partijen. Het is een gezamenlijke inspanning om van Fryslân een krachtige en innovatieve regio te maken waar het goed leren, werken en wonen is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio