27.6 C
De Bilt

onderzoek naar de wilde bij

In Stiens, Goutum, Wirdum en de wijk Camminghaburen zijn vandaag bijenhotels geplaatst voor een driejarig onderzoek naar de wilde bij. Door te onderzoeken welke soorten zich nestelen in de bijenhotels, leert de gemeente wat er nodig is voor een geschikte omgeving voor bijen en andere bestuivers. Vrijwilligers en de stichting BeeGrateful voeren het onderzoek uit. Het is het eerste project van BeeGrateful in Fryslân.

2 keer per jaar monitoren

Het onderzoek richt zich op twaalf verschillende soorten wilde bijen. Deze zogenaamde BKN-soorten (Basis Kwaliteit Natuur) zijn belangrijke indicatoren voor een goede leefomgeving. Vrijwilligers doen 2 keer per jaar een controle bij alle bijenhotels. Zo ook vrijwilliger Ron Hoekstra. Hij zag de oproep van de gemeente en besloot zich op te geven voor de training. “Je hoeft geen bijenexpert te zijn om mee te doen. We hebben onder andere een fotokaart en een handige app die je helpt bij het identificeren van bijen. Het is nuttig, leuk en leerzaam werk!”, aldus Ron.

thumbnail?sz=w1920&id=1vaFyQQuW30NCMvuBhuhp9EDKCORo 0Rb
plaatsing bijenhotels Beegrateful onderzoek. Foto: Gemeente Leeuwarden Mitch de Pon

Door inzicht betere bescherming

In Nederland zijn circa 360 wilde bijensoorten. Meer dan de helft van alle soorten wordt met uitsterven bedreigd. Dit komt door verstedelijking en het verdwijnen van nest- en schuilplekken. In 2035 wil de gemeente een stijging van het aantal dier- en plantensoorten realiseren. Tot nu toe lag de aandacht binnen natuurbeleid vooral op beschermde natuurgebieden en zeldzame soorten. Maar ook het behoud van algemene soorten buiten deze gebieden is belangrijk voor een gezonde biodiversiteit. Ongeveer 80 procent van alle bloeiende planten en voedselgewassen zijn afhankelijk van bestuiving door nuttige insecten zoals bijen.

Wilde bijen

“We investeren al in biodiversiteit, door bijvoorbeeld bloemrijke bermen in te zaaien, maar met de waardevolle kennis uit het BeeGrateful onderzoek kunnen we het beheer van de openbare ruimte beter afstemmen op de leefbehoeften van de bij,” zegt Irene Reitsma, Thematrekker biodiversiteit van de gemeente. “Daar profiteren andere diersoorten ook weer van. Doordat het onderzoek heel laagdrempelig is, zie ik dit ook als mooie kans om ervaring op te doen met citizen science: structureel wetenschappelijk onderzoek waar de gemeente en inwoners samen leren en data verzamelen.”

Eind 2025 publiceert de gemeente de eerste resultaten van het onderzoek op www.groenleeftinleeuwarden.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio