Gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel geven Vitens uitstel van betalen voor precariobelasting, in afwachting van een andere procedure. Ondanks dat, brengt Vitens deze belasting toch in rekening bij onze inwoners.
Waarom heeft de gemeente precariobelasting ingevoerd?
De gemeente kan precariobelasting heffen op, in dit geval leidingen, in de gemeentegrond. De gemeenteraden van Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel hebben in 2014 besloten dat wij als gemeente deze belasting willen heffen. Op die manier kan de gemeente de inkomsten op peil houden, om daarmee de gemeentelijke uitgaven te kunnen bekostigen.
Rechtszaak tegen precariobelasting belasting
Vitens heeft in de gemeente Voorst een rechtszaak aangespannen en het Hof heeft Vitens gelijk gegeven. Hierdoor kan deze gemeente geen precariobelasting heffen op de leidingen van Vitens.
De gemeente Voorst heeft begin december een cassatieprocedure gestart tegen de uitspraak van het Hof. Hierbij wordt beoordeeld of deze uitspraak terecht is en juist is onderbouwd.
Omdat de situatie in onze gemeente vergelijkbaar is, hebben wij besloten deze procedure af te wachten.
Uitstel van betaling
Deze cassatieprocedure kan maanden, of zelfs langer dan een jaar, in beslag nemen. Daarom hebben wij er voor gekozen om Vitens uitstel van betaling te geven. Met de bedoeling dat Vitens de belasting niet onnodig door hoeft te berekenen aan onze inwoners.
Gevolgen
Wij betreuren het dat Vitens vooruitlopend op een uitspraak van de rechter, de lasten doorberekent. De huidige procedures zijn in het voordeel van Vitens. Als Vitens gelijk krijgt, hebben inwoners ten onrechte de precariobelasting in rekening gekregen. Vitens heeft aangegeven het te veel betaalde bedrag terug te betalen.
Als de gemeente gelijk krijgt, dan is de belasting tot 2022 van toepassing. In 2017 is namelijk besloten dat er geen precariobelasting op kabels en leidingen gerekend mag worden. Gemeenten die deze belasting voor 2016 hebben ingevoerd, mogen deze belasting tot 2022 heffen.