Leeuwarden – Er is een primeur ontdekt in de watertuin van de WaterBar. Rijst van Friese bodem is uniek, sterker nog, er is maar één plek waar rijst groeit in het noorden van Nederland. Het gaat om een Chinese en een Italiaanse rijstvariant. Beide zijn ter beschikking gesteld door de Sawah Belanda in Arnhem, opgekweekt bij VHL Velp en door Nordwin-studenten in de sawa geplant.
Het is uitzonderlijk dat de rijst bloeit en korrels vormt. Bij het project waar de rijst van afkomstig is in Arnhem gebeurde dat tot nu toe niet. Meestal komt het in ons klimaat niet zo ver en is de warme zomer mogelijk de oorzaak. In Europa wordt rijst geteeld in Italië op de Po-vlakte, in Zuid-Frankrijk in de Camargue en in Spanje rond Valencia. Of het zover komt om de rijst te oogsten is niet bekend. Met het oogsten is nog geen ervaring, dus dat gaat de praktijk uitwijzen. Met de hoeveelheid rijstplanten gaat het ook om een beperkte hoeveelheid die niet voor productie is aangeplant. De sawa is aangelegd door Nordwin studenten en de leem waar de rijst op groeit, is aangebracht door leerlingen van OBS Potmarge.
Watertuin
Soep van slanke waterkers of stamppot van breed pijlkruid, wie eet dat nog? Deze vergeten watergroenten worden gekweekt op de WaterCampus Leeuwarden, op de terp, naast de WaterBar. De drijvende plantenbedden, sawa’s en kweekbedden zijn aangelegd door hoveniersleerlingen van het Nordwin College. De watermoestuin is een initiatief van het Leeuwarder kunstenaarsduo Groenewoud/Buij om mensen weer te laten kennismaken met eetbare waterplanten.
WaterBar
Bovenop de terp bij het Wetsus gebouw is een uniek watertrefpunt gerealiseerd. Watertechnologie is hier tastbaar. Er kan zelfs worden geproefd van de watertuin! In 2018 is de WaterBar dé plek voor proeverijen, exposities, lezingen en ontmoetingen. De WaterBar is ontworpen door het kunstenaarsduo Groenewoud/Buij en het resultaat van een community art project om de omwonenden te betrekken bij de ontwikkelingen op de WaterCampus.
Even een reactie van Buro Elodea, die met Groenewoud en Buij de rijstplant actie organiseerde. De rijst heeft inderdaad gebloeid: maar geen zaad gezet: er viel dus geen rijst te oogsten! wel is het bladmateriaal geoogst om wellicht rijstpapier van te maken. Dit jaar (2021) is opnieuw rijst uitgezet ook in het project Better Wetter in de buurt van Veenwouden. Daar heeft het ook niet gebloeid….