Fietsspoortunnel Tuinenlaan beschilderd met archeologische schatten

De fietstunnel onder het spoor bij de Tuinenlaan in Leidschendam is door kunstenaars beschilderd met 4500 jaar oude vondsten en Romeinse archeologische voorwerpen. Naast woon-werkverkeer gebruiken veel recreatieve fietsers en wandelaars de snelfietsroute tussen Leidschendam en Leiden om er op uit te trekken naar de Horsten en naar zee. Zij krijgen dan een vleug erfgoed mee.

Archeologische schatten

De kunstenaars kregen van de gemeente Leidschendam-Voorburg de opdracht om de archeologische schatten die in de omgeving zijn gevonden in beeld te brengen. Het gaat om voorwerpen van de eerste bewoners van ons kustlandschap al 4500 jaar geleden, zoals een kookpot en een stenen bijl, maar ook wat de Romeinen hier langs de grens van hun grote keizerrijk achterlieten. Sinds kort zijn de Romeinse archeologische resten ook aangewezen als UNESCO werelderfgoed zoals het Romeinse kanaal in de buurt van de tunnel. Hierdoor ‘beleeft’ de recreant ook wat onder de grond verborgen was.

Het beschilderen van deze tunnel is onderdeel van een project van het regiopark Duin, Horst en Weide waarbij alle tunnels in het gebied samen het verhaal vertellen over wat er aan moois is te ontdekken.

Buitenmuseum

“Deze schildering laat op een bijzondere manier zien wie hier vroeger leefden. Maar nog extra bijzonder is dat deze tunnel letterlijk door een nederzetting is gegraven van de Vlaardingencultuur. Er werden wat potscherven en vuurstenen werktuigen gevonden. Afgebeeld is het typische aardewerk van de Vlaardingencultuur met een complete kookpot en een mysterieuze aardwerken schijf die ook in de omgeving is gevonden. Eigenlijk is de tunnel daarmee nu een echt buitenmuseum”, aldus Floor Kist, wethouder groen en water en voorzitter van het regiopark Duin Horst en Weide. In mei dit jaar is al de tunnel onder de N14 beschilderd en als laatste is straks de betonnen keerwand langs de N14 in Den Haag aan de beurt.

Het programma Duin, Horst en Weide werkt hierin samen met het Nationale Park Hollandse Duinen en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door provincie Zuid-Holland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img