Asfalteren met NoNOx filter voor minder schadelijke uitstoot

Katwijk – Bij het asfalteren van de kruising Hoorneslaan-Biltlaan zet de aannemer een asfalteermachine in die voorzien is van een NoNOx filter. Hiermee worden de uitlaatgassen van deze machine gezuiverd van stikstofoxide (NOx), waardoor de lucht in de omgeving aanzienlijk minder vervuild als gevolg van de werkzaamheden die plaatsvinden tussen 5 en 9 oktober.

Nieuwe techniek

Wethouder Rien Nagtegaal: ‘Het gebruik van deze NoNox filter is een nieuwe techniek. Het is nog geen gemeengoed, daarom is het des te mooier dat we deze op een aantal momenten in het werk aan de Biltlaan en de Kon. Julianabrug kunnen gebruiken. Hoewel we hiermee natuurlijk niet alle stikstofuitstoot bij het werk opvangen, is het zeker een stap in de goede richting’.

Duurzame techniek

Deze duurzame technologie om stikstofuitstoot tijdens de bouw te verminderen, is ontwikkeld als antwoord op de stikstofproblematiek. Door middel van een geïsoleerde slang worden de hete gassen uit de uitlaatpijp van de asfalteermachine afgevoerd naar een kast. In deze kast wordt de stikstofoxide (NOx) omgezet in niet-schadelijke stoffen. De NoNOx filter kan de stikstofoxide-uitstoot tijdens het werk tot wel 99% verminderen. Het prototype van deze oplossing is al op verschillende locaties getest en de werking en prestaties van deze techniek zijn aangetoond.

NoNox filters

De inzet van NoNOx filters wordt de komende jaren verder ontwikkeld. Van Hattum en Blankevoort heeft momenteel meerdere filters beschikbaar, die op verschillende werken in het land worden ingezet. Gestreefd wordt de filters op meer momenten rond de Biltlaan in te zetten. De inzet van de filters hangt – naast de beschikbaarheid – ook af van de aard van het werk.

Werkzaamheden

Tot en met donderdag 8 oktober krijgt de kruising Hoorneslaan-Biltlaan een nieuwe asfalt-toplaag. Om de bereikbaarheid zo veel mogelijk te garanderen, wordt dit werk in de avonden en nachten (tussen 20.00 en 06.00 uur) uitgevoerd. Overdag rijden auto’s over de asfalt-onderlaag.

Kijk voor de actuele planning op www.katwijk.nl/onderweg of houd de BouwApp in de gaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img