Geweld tegen vrouwen krijgt extra aandacht o.a. met de HulpApp

Ook Katwijk spreekt zich uit tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Het gemeentehuis kleurt daarom sinds 25 november tot en met 10 december oranje. Met deze uiting laat de gemeente zien dat ze de internationale campagne ‘Orange the World’ steunt.

Vele vormen geweld tegen vrouwen en meisjes

‘Geweld tegen vrouwen en meisjes kent vele vormen en vindt in heel Nederland plaats, ook in Katwijk’, aldus wethouder Corien van Starkenburg. De dader is bijna altijd een bekende, zeker bij huiselijk geweld. Geweld tegen vrouwen wordt nog vaak gezien als een ‘vrouwenprobleem’. Voor oplossingen wordt dan ook vooral gekeken naar de vrouwen en meisjes zelf. Denk aan een weerbaarheidstraining of een verkrachtingsfluitje. Langzaam komt er meer aandacht voor de rol van mannen en jongens in het bestrijden en voorkomen van geweld.

Gemeentehuis Katwijk Oranje verliht – gemeente Katwijk

Hulpapp.nl bij huiselijk geweld

Bij huiselijk geweld wordt er geweld uitgeoefend door een nabije bekende van het slachtoffer. Het geweld hoeft niet per se thuis plaats te vinden. Voor slachtoffers van huiselijk geweld hebben ervaringsdeskundigen een initiatief ontwikkeld: de HulpApp. De HulpApp verwijst naar hulpverlening via onder andere Veilig Thuis en Centrum Seksueel Geweld, maar heeft voor noodsituaties ook een directe link naar 112.

Snel in contact komen met de juiste mensen

Daarnaast zijn er contactgegevens opgenomen van bijvoorbeeld wijkagenten, lokale hulpverlening en lotgenotenverbanden. ‘In februari dit jaar heeft de gemeente de app in gebruik genomen. Je hoopt zo’n app nooit nodig te hebben, maar toch is het fijn dat de Hulpapp voor slachtoffers beschikbaar is’, aldus wethouder Corien van Starkenburg.

Iedereen kan www.hulpapp.nl openen op de pc, laptop, tablet of telefoon, waarbij het uiterlijk hetzelfde blijft. De app is bovendien te vinden in de Google Play Store en de Apple Store. Bij het gebruik van de app wordt gevraagd de gemeentenaam in te voeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio