GGD Hollands Midden breidt testcapaciteit uit

Om te voldoen aan de grote vraag naar coronatesten schaalt de GGD Hollands Midden verder op. Daarom opent de GGD op 6 december een nieuwe testlocatie in Nieuwveen. De locatie is te vinden aan de Candelastraat 7c (tegenover de milieustraat). Let op, je hebt een afspraak nodig om getest te worden.

Ook al testlocatie GGD Hollands Midden in Bergambacht

Afgelopen maandag 28 november is ook de nieuwe testlocatie in Bergambacht door de GGD Hollands Midden in gebruik genomen. Voor het einde van het jaar komt er nog een nieuwe locatie in de gemeente Zuidplas. Met het openen van deze nieuwe testlocaties kan de GGD Hollands Midden 6500 testen per dag afnemen. Voor alle GGD-testlocaties heb je een afspraak nodig. Zonder afspraak word je niet getest.

Boosterprik

Er worden veel afspraken gemaakt voor de boosterprik. Iedereen die aan de beurt is kan een afspraak maken door te bellen naar het landelijke callcenter of door online een afspraak in te plannen via het webportaal. Omdat het bij het callcenter regelmatig erg druk is, is het advies om vooral een online afspraak te maken. Hiervoor heb je een DigiD-account nodig. Ken jij mensen in je omgeving die geboren zijn in of voor 1939? Kijk dan of jij hem/haar kunt helpen bij het maken van een online afspraak. Sommige ouderen vinden het namelijk lastig om hun weg te vinden op het internet. 

Mondkapjesadvies voor kinderen

De GGD Hollands Midden adviseert kinderen tussen de 3-12 jaar een mondkapje te dragen in de teststraten. Op die manier wil de GGD besmettingen onder kinderen in de teststraten voorkomen. Het gaat om een advies, het is niet verplicht.

Uitkomsten gedragsonderzoek

Het RIVM onderzoekt sinds het begin van de coronacrisis de effecten van corona op ons gedrag. De uitkomsten van de 16e ronde van het gedragsonderzoek zijn bekend. De vragenlijst is afgenomen in tussen 20-24 oktober. Dat is drie weken na het ingaan van versoepelingen, zoals geen afstand meer houden, en in het invoeren van het coronatoegangsbewijs. De volledige uitkomsten zijn te vinden op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

48% mensen met klachten testen niet

Van de deelnemers die coronagerelateerde klachten hebben gehad, geeft bijna de helft (48%) aan dat ze zich niet hebben laten testen. Daarnaast heeft 29% alleen een zelftest gedaan. Het hebben van klachten is ook de meest genoemde reden voor een zelftest, dit ondanks het dringende advies om met klachten een test te laten doen door de GGD. Ook is bijna driekwart van de deelnemers ondanks klachten naar buiten geweest en heeft een op de drie thuis bezoek ontvangen.

Percentage thuiswerken ook al omlaag

Het percentage dat 80% of meer thuis werkt, is verder gedaald. In juni 2020 was dat 69%, in januari, 50% in juni en 28% in oktober. Deelnemers zijn zich vergeleken met september wel meer gaan houden aan de adviezen om niet op bezoek te gaan bij kwetsbaren en ouderen. Ook geeft een meerderheid aan dat zij vergeleken met vóór corona nog altijd minder vaak naar horeca/theater/museum gaan (60%) en minder vaak afspreken met vrienden en familie (54%).

Voorlichting en pop-uplocaties

Ook deze week staan er weer pop-uplocaties in de regio van GGD Hollands Midden. Je kunt daar zonder afspraak terecht voor je eerste of tweede prik. Op donderdag 2 december is het mobiele vaccinatieteam van 08.00 – 13.00 uur aanwezig in Het Gebouw in Leiden-Noord. Op vrijdag 3 december staat het team bij de El-Fath Moskee in Alphen aan den Rijn tussen 13.30-17.00 voor voorlichting en vaccinatie. Zaterdag 4, 11 en 18 december kun je van 12.00 – 17.00 uur langskomen in activiteitencentrum Nexus in Hillegom.

Op 22 november vond er een gesprek plaats met de reformatorische kerk- en scholengemeenschappen in Gouda over corona en de overwegingen rond wel of niet vaccineren. Naast de burgemeester en wethouder was er ook een corona-arts van de GGD Hollands Midden aanwezig. Burgemeester Pieter Verhoeve: “Erg waardevol om dit gesprek te voeren. Gezien de medische vragen en tegenstrijdige informatie die velen bezighouden, was de arts van grote meerwaarde om de feiten en nieuwe inzichten op tafel te krijgen en die samen te bespreken.”

Vaccinatiegraad

Op dit moment heeft 85% van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. En 83% van de 12-plussers is volledig gevaccineerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio