Leidse markt wordt verder uitgebreid

Leiden – Vanwege de coronamaatregelen kan de Leidse markt niet op de Nieuwe Rijn plaatsvinden. De markt is daarom voorlopig verplaatst naar de Lammermarkt en Beestenmarkt zodat bezoekers van de markt voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Het gevolg hiervan is dat niet alle marktkramen op de markt kunnen staan.

Juist nu goed aanbod belangrijk

De gemeente Leiden vindt het belangrijk om juist in deze moeilijke tijd iedereen de mogelijkheid te geven om wekelijks op de Leidse markt te staan. Na advies van de marktcommissie is daarom gekozen om de markt uit te breiden naar meerdere plekken in de binnenstad. Daarnaast wordt de kraamlengte per kraamhouder (max. 8 meter) op de zaterdagmarkt zodanig aangepast dat er meer kraamhouders kunnen staan.

Openbare ruimte schaars

De 1,5 meter samenleving legt een grote druk op de schaarse openbare ruimte. De gemeente verwacht dat afstand houden in de openbare ruimte nog langere tijd de norm zal zijn, ook voor bezoekers van de markt. Dat heeft consequenties voor de Leidse markt. De gemeente heeft daarom na advies van de Marktcommissie diverse locaties onderzocht zoals de Kaasmarkt en de Hooglandse Kerkgracht.

Parkeerplaatsen

De Kaasmarkt bleek geen geschikte locatie te zijn omdat er dan tijdelijk 175 parkeerplaatsen verdwijnen die hard nodig zijn. Door de herinrichting van de Hooigracht komen namelijk al veel parkeerplaatsen in de buurt te vervallen. De proef met een markt voor niet-voedingsmiddelen op de middenberm van de Hooglandse Kerkgracht en de Nieuwstraat is geslaagd. Deze proef vond zaterdag 30 mei plaats. Hoewel niet iedereen heeft meegedaan, kwamen er vanuit de buurt overwegend positieve reacties.

Locaties markt

Na advies van de marktcommissie staat de Leidse markt vanaf zaterdag 13 juni op de volgende locaties:

Voedingsmiddelen
DagLocatie
WoensdagmarktPleinen van Beestenmarkt en Lammermarkt
ZaterdagmarktPleinen van Beestenmarkt, Lammermarkt (beide kanten evenwijdig
aan de ingang van de parkeergarage en de Nieuwe Beestenmarkt) en
2e Binnenvestgracht.  
Niet-voedingsmiddelen
DagLocatie
WoensdagmarktMiddenberm van Hooglandse Kerkgracht en de Nieuwstraat
ZaterdagmarktMiddenberm van Hooglandse Kerkgracht en de Nieuwstraat
(15 kramen), de Vismarkt en de Aalmarkt (15 kramen).
Plaatsing door middel van loting.

Plaatsing door middel van loting.

Aanbod wekelijks gepubliceerd

Het aanbod op de markten wordt wekelijks op vrijdag gepubliceerd op de website van de gemeente Leiden en via de communicatiekanalen van de markt. Vanaf volgende week zaterdag heeft iedereen een plek op de Leidse markt. De gemeente vindt het belangrijk dat Leiden nu en in de toekomst een mooie markt in het centrum heeft. De markt zal uiteindelijk weer terugkeren naar haar oude locatie als de coronamaatregelen niet meer nodig zijn. De markt hoort daar immers thuis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img