Peter Jongejan krijgt Koninklijke onderscheiding

Katwijk – Peter Jongejan verrast door burgemeester Cornelis Visser met een Koninklijke onderscheiding en benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau naar aanleiding van zijn afscheid als voorzitter en bestuurslid van de Katwijkse Ondernemersvereniging .  

Peter Jongejan

Peter Jongejan heeft zich 16 jaar als bestuurslid van de Katwijkse Ondernemersvereniging ingezet voor de belangen van alle ondernemers in Katwijk. Vanaf 2009 deed hij dat als voorzitter. De vereniging telt op dit moment 450 leden. Ook is hij sinds de oprichting in januari 2011 actief bestuurslid van het Ondernemersfonds Katwijk. Alhoewel de uitreiking vanwege de coronamaatregelen digitaal plaatsvond was het toch een feestelijk moment.

Tijdens de Koninklijke onderscheiding sprak zijn vrouw:

Allereerst moet ik je zeggen dat ik het persoonlijk enorm jammer vind dat er geen groter feest mogelijk is bij jouw afscheid als voorzitter en bestuurslid van de KOV. We moeten het door de omstandigheden rond de coronapandemie  op een afstand  doen.
Als burgemeester respecteer ik uiteraard de regels om verspreiding van het virus te voorkomen. Ik heb tenslotte een voorbeeldfunctie, maar jammer is het wel. Zeker gezien jouw verdiensten zou een feestelijke bijeenkomst met vrienden, relaties en bekenden op zijn plaats zijn.

Allereerst moet ik je zeggen dat ik het persoonlijk enorm jammer vind dat er geen groter feest mogelijk is bij jouw afscheid als voorzitter en bestuurslid van de KOV. We moeten het door de omstandigheden rond de coronapandemie  op een afstand  doen.
Als burgemeester respecteer ik uiteraard de regels om verspreiding van het virus te voorkomen. Ik heb tenslotte een voorbeeldfunctie, maar jammer is het wel. Zeker gezien jouw verdiensten zou een feestelijke bijeenkomst met vrienden, relaties en bekenden op zijn plaats zijn.

Reden Koninklijke onderscheiding

Om te beginnen wil ik hier kort ingaan op jouw bijdragen als ondernemer, bestuurslid en voorzitter van de Katwijkse Ondernemersvereniging.

Je bent een ondernemer in hart en nieren. In een interview in het KOV-magazine las ik dat de wortels daarvoor liggen in je jeugd, toen je al als jongen van 12 jaar door te werken bijdroeg aan het huishouden. Als 19-jarige reed je al met bloemen naar Polen en niet veel later dreef je handel in Azië. Dat was nog in de tijd dat internet en mobieltjes niet bestonden.

Met vrienden startte je bedrijven, zoals Jora Vision met  Jan Maarten de Raad en Le Chateau met John Schouten. Inmiddels ben je ondernemer en directeur-eigenaar van 5 bedrijven in de gemeente: Colours & Green, Woodcare, Marina Rijnsburg, Rijnsburg Realisatie (actief in bouw, onderhoud en beheer van vastgoed) en Company Support, een faciliterend bedrijf voor je eigen bedrijven dat je in de toekomst ook wil inzetten voor andere ondernemers. Ook weet ik dat je bezig bent met een vastgoedproject in Albufeira in Portugal waar je verouderde panden opknapt tot vakantiewoningen.

Sinds 2004 ben je bestuurslid van de KOV en zijn rechtsvoorgangers met momenteel 450 leden. Vanaf september 2009 ben je actief als voorzitter, officieel tot mei van dit jaar. Omdat toen de ALV stond gepland. Door omstandigheden is die uitgesteld tot dit moment. In die 16 jaar heb jij je 15 uur in de week op vrijwillige basis en zonder enige vergoeding ingezet voor de belangen van alle ondernemers in groot Katwijk. 

Als bestuurslid zet jij je vanaf de start in 2002 in voor het Parkmanagement Katwijk, voorheen de Belangenvereniging Bedrijventerreinen ’t Heen en Klei-Oost.

Sinds de oprichting in januari 2011 en nog steeds ben je actief bestuurslid van het Ondernemersfonds Katwijk. Dat was vooral in het begin een tijdrovende bezigheid.

Vanuit je functie als voorzitter en bestuurslid van de KOV ben je lokaal actief betrokken (geweest) bij de vele projecten die speelden op economisch en toeristisch vlak in de gemeente. Hiervoor was, en is, regelmatig overleg met wethouders, de afdeling economie en mijzelf nodig. Daarnaast was je ook regionaal actief onder andere in de stuurgroep van Economie071 en in gesprekken met de provincie, bijvoorbeeld over zaken als beweegbare bruggen over de A44 in de Rijnlandroute. 

Jij bent er altijd duidelijk over geweest: de overheid moet vooral faciliteren en ondernemers laten ondernemen. Ook duurzaamheid en groen ondernemen voor de toekomstige generaties zijn onderwerpen waar jij je hard voor maakt.

Je wordt gekenmerkt als een rasechte ondernemer, een warme persoonlijkheid met een gouden hart. Je bent recht door zee, direct in je communicatie en een aanpakker die focust op kansen en mogelijkheden. Je helpt anderen waar je kan en je stelt binnen de KOV altijd het algemeen belang voorop. Zo heb jij je jarenlang op inspirerende wijze ingespannen voor de algemene belangen van het Katwijkse bedrijfsleven. De overige bestuursleden waarderen vooral jouw gedrevenheid, onverminderd enthousiasme en dossierkennis als onmisbare kwaliteiten.


Ze zeggen: “Als bestuurslid was Peter zeer actief. Nooit deden we tevergeefs een beroep op hem. Peter is een prettig persoon om mee samen te werken. Hij is loyaal, sociaal betrokken en hulpvaardig. Niet alleen is hij in zijn vrije tijd actief als vrijwillig bestuurslid van de KOV, hij is ook betrokken bij verschillende charitatieve instellingen en goede doelen.

Hij is een gezellige en fijne gesprekspartner, die altijd klaar staat om zijn kennis en inzichten op een prettige manier te delen. Een kernwaarde voor het functioneren van Peter binnen onze vereniging is dat hij altijd bereid is om de dialoog aan te gaan en te komen tot een gedeeld belang. Hij zoekt niet de tegenstellingen, maar juist de verbindingen. We zullen hem node missen, maar we weten dat hij altijd klaar zal staan met raad, en vooral ook daad, als we hem daar om vragen.”

Als belangrijk resultaat voor de KOV onder jouw voorzitterschap, gaf je in het eerder genoemde interview zelf aan: de groei in saamhorigheid van ondernemend Katwijk en de degelijke uitstraling naar buiten. De KOV staat ergens voor! En daar mag je best een beetje trots op zijn, ook al ben je zelf zo nuchter en bescheiden en sta je niet graag in de belangstelling… Overigens ben je ook altijd open over minder geslaagde ondernemingen. Voor jou zijn dat vooral leermomenten. 

Ik noemde het al even, je zet je ook vrijwillig actief in voor goede doelen. Zo ben je vanaf 1994 als vrijwilliger betrokken bij st. Werkgroep De Ruyter in Rijnsburg. Deze stichting biedt hulp aan instellingen en mensen in de armste gebieden van Oost-Europa. Dat doet ze o.a. via transport van hulpgoederen (kleding, voedsel, schoolartikelen enz.).

Je was 10 jaar lang bestuurslid. In die periode heb je veel werk verzet om de stichting naar een hoger plan te brengen. Je maakte regelmatig deel uit van commissies om geld bij elkaar te brengen of om projecten te realiseren bij een van de connecties in Oost-Europa. Diverse keren ging je zelf mee als chauffeur om ingezamelde goederen weg te brengen naar Kosovo en Oekraïne.

Elke reis neemt een week tijd in beslag. Na je periode als bestuurslid ben je nog steeds regelmatig voor Werkgroep De Ruyter in touw om bedrijven warm te maken voor de projecten en om te adviseren. Bovendien ben je financieel sponsor. En ieder jaar stel jij kosteloos een bedrijfsruimte beschikbaar voor de veiling tijdens de Rijnsburgse feestweek die steeds veel geld oplevert voor het goede werk van deze stichting.

Peter, jij leidt een actief bestaan en leeft voor twee. Daar zal iedereen het over eens zijn. Niet alleen ben je ondernemer en actief vrijwilliger je bent vooral ook partner van Aliece de Koning en vader van jullie 5 dochters. Tijd vinden voor elkaar is wel eens lastig, maar jullie koesteren de kleine momenten samen. En vooral ook de weken dat jullie als team op elkaar zijn aangewezen tijdens de zeilvakanties. Want zeezeilen is een passie waar het hele gezin van geniet.

Kortom, Peter een bijzonder moment zo’n afscheid als voorzitter en bestuurslid van de KOV.

Voor Koninklijke onderscheiding ga ik nu iets formeler worden voor Koninklijke onderscheiding tijdens het officiële einde van deze speech.

Beste Peter,

Jij bent iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van al jouw activiteiten, heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd je te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Laatste Nieuws

Bewolkt en af en toe (mot)regen, lokaal mist. Overdag geleidelijk droog

Verwachting voor vandaag en morgenVanochtend valt er in een strook van zuidwest naar noordoost lokaal regen of motregen en is het nevelig. In het...

Polka Marina: maak nog een laatste ritje

Kaatsheuvel - 30 november maken de bootjes van Polka Marina hun laatste vaartocht rond de walvis. In de Efteling. Na 36 jaar moet de Efteling...

herinneringsboom krijgt bordje van Burgemeester Frits Naafs

Driebergen - De coronacrisis staat voor velen van ons voor een zeer moeilijke periode in ons leven. Er zijn mensen ernstig ziek geworden en...

Burgemeester Heldoorn bedankt heldhaftige betrokkenen ongeluk Galgeriet

Monnickendam - Vandaag bezocht burgemeester Heldoorn de betrokkenen van het ongeluk op 23 september op het Galgeriet waarbij een auto te water raakte. De...

Burgemeester Verhulst sluit café De Kade

Ede - Afgelopen vrijdagavond 20 november sloot burgemeester René Verhulst café de Kade. Hij deed dit nadat door Toezichthouders van de gemeente Ede en...

Mantelzorgerswaardering 2020, aan te vragen per 1 december

Dalfsen - De gemeente Dalfsen is blij met inwoners die zich als (jonge) mantelzorger actief inzetten voor bijvoorbeeld familieleden, vrienden en buren en daarmee...

Kledingcadeaukaart voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen

Heemstede - Inwoners met een laag inkomen kunnen vóór 1 januari 2021 eenmalig een kledingcadeaukaart voor hun kind(eren) aanvragen bij de gemeente. De kaart...

ouderen van grote waarde voor samenleving

Binnenland - Over tien jaar telt Nederland ruim twee miljoen mensen van 75 jaar of ouder; 600.000 meer dan nu. Hun betrokkenheid en inzet...

Gemeente opent Steunpunt Kinderopvangtoeslagaffaire

Aalsmeer - De afgelopen jaren zijn er ouders in de problemen gekomen, omdat de Belastingdienst ten onrechte de kinderopvangtoeslag stopzette en terugvorderde. Daarom heeft...

Bewolkt en af en toe (mot)regen, lokaal mist

Verwachting voor vandaag en morgenHet is op veel plaatsen bewolkt en af en toe (mot)regent het. Met name in een strook van Zeeland naar...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here