Stadhuis Leiden begonnen met aanleg binnentuin

Leiden – Op 7 december wordt de beplanting voor de binnentuin van het stadhuis in Leiden met een grote kraan in het stadhuis gehesen. De aanleg van deze publiekstoegankelijke binnentuin maakt onderdeel uit van de verbouwing en renovatie. Het stadhuis zal naar verwachting op 1 april 2022 door de aannemer Du Prie worden opgeleverd waarna de inhuizing zal plaatsvinden. Het stadhuis zal in de zomer van 2022 in gebruik worden genomen door de gemeente.

Publiekstoegankelijke tuin bij Stadhuis

Met het ontwerp ‘Hof van Leiden’ komt een stukje geschiedenis tot leven en wordt tegelijkertijd gewerkt aan een duurzamer en toekomstbestendig stadhuis. De oorspronkelijk open Binnenhof van architect C.J. Blauw wordt in ere hersteld. Het glazen atrium is daarvoor weggehaald en op die plek wordt een publiekstoegankelijke, groene tuin aangelegd.

Nikol Dietz van H+N+S+ Landschapsarchitecten: “Ons idee is om een tuin (Binnenhof) aan de stad toe te voegen. Een toegankelijke plek waar inwoners en medewerkers van de gemeente kunnen wandelen, zitten en afkoelen in de zomer. Daarnaast zorgt de tuin ook voor een aangenaam binnenklimaat in het stadhuis zelf. Verder past de tuin bij de Leidse identiteit. De binnentuin sluit namelijk aan bij de vele Leidse hofjes in de stad. Het is het hart van het stadhuis en de stad.” 

Tulpenboom als blikvanger

In het hart van de tuin komt een tulpenboom. Een boom die past bij de botanische geschiedenis van Leiden. Nikol: “De boom die Boerhaave plantte in de Hortus Botanicus en op de buitenplaats Oud Poelgeest. De tulpenboom is daarmee van symbolische waarde voor Leiden. De vaste beplanting bestaat uit een zorgvuldige selectie van planten en bloemen die in de verschillende jaargetijden andere kleuren vertonen en daarmee het hele jaar door voor een mooi beeld zorgen.”

Fauna

Om de tuin ook voor fauna interessant te maken, worden ecologische bomen zoals de Franse Esdoorn geplant. Deze leveren een bijdrage aan de leefomgeving van vogels en insecten die in Leiden en de regio voorkomen. Daarnaast worden bloeiende planten en diverse objecten in de tuin geplaatst, zoals ‘bijenpalen’ en dakpannen die een grote diversiteit aan bijen en insecten kunnen huisvesten.

Opvang hemelwater

Het hemelwater van de daken rond de binnentuin wordt via ‘polderdaken’ op de balkons naar een regenwatertank in de tuin geleid. Deze tank is aangesloten op een irrigatiesysteem zodat in droge dagen de tuin toch besproeid kan worden. Op deze duurzame manier worden de planten en bomen in de binnentuin van water voorzien.

Zomer 2022 in gebruik

De renovatie en verduurzaming van het stadhuis begint in de afrondende fase te komen. De aannemer Du Prie levert het stadhuis op 1 april 2022 op aan de gemeente. Daarna heeft de gemeente Leiden ongeveer drie maanden nodig voor de inhuizing, inrichting en verhuizing. Naar verwachting zal het stadhuis in de zomer van 2022 in gebruik worden genomen door de gemeente. De publieke dienstverlening, zoals paspoorten en rijbewijzen, blijft ook na de verhuizing in het Stadskantoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio