Start bouw Singelparkbruggen

Leiden – Aannemer Dura Vermeer start in september met de bouw van de Singelparkbruggen. Door de aanleg van zes voetgangersbruggen ontstaat een logische, aaneengesloten wandelroute van ruim 6 kilometer langs de singels, zodat het Singelpark als één park te beleven is. In februari 2020 zijn alle bruggen klaar. 

De bruggen zorgen letterlijk voor een verbinding tussen de verschillende parkdelen en dragen bij aan de identiteit, uitstraling en herkenbaarheid van het Singelpark. De karakteristieke bruggen voegen iets unieks toe aan de Leidse binnenstad. 

Planning

De bouw van de bruggen wordt uitgevoerd tussen september 2019 en februari 2020. In de periode september – november 2019:

  • De Hapynionbrug (Nieuwe Rijn, tussen Kaarsenmakerstraat en Utrechtse Veer)
  • De Wisenniabrug (Oude Herengracht, tussen Huigpark en Blekerspark)
  • De Binnenoostsingelbrug tussen het Ankerpark en de Binnenoostsingel 

In de periode september 2019 – februari 2020:

  • De Loviumbrug (Oude Rijn, tussen de Zijlpoort en Ankerpark)

In de periode november 2019 – januari 2020

  • De Helarbrug (tussen het Ankerpark en het terrein van de Meelfabriek)

In de periode oktober 2019 – januari 2020:

  • De Aeldisbrug (Groenhazengracht, tussen Rembrandtpark en Arsenaalplein)

Voorbereiding

Op 1 april start Dura Vermeer met voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de bruggen bij het Ankerpark. Het Ankerpark wordt uitgebreid. De huidige oeverlijn van het Ankerpark aan de kant van de Binnenoostsingel wordt over circa 30 meter verder de watergang in verlegd, om zo een uitbreiding te creëren. Hierop worden uiteindelijk de nieuw te bouwen Loviumbrug en de Binnenoostsingelbrug aangesloten.

Ontwerp en bouw

De Singelparkbruggen zijn ontworpen door het Belgische Architectenbureau NEY & Partners. Aannemer Dura Vermeer heeft de ontwerpen, samen met de gemeente Leiden, verder uitgewerkt. De bouw van de bruggen begint met het verplaatsen van kabels en leidingen en het plaatsen van funderingen. Nadat de fundering van een brug klaar is, wordt de stalen bovenbouw van de brug in complete delen ingehesen. Dit zijn spectaculaire werkzaamheden die met zorg en precisie uitgevoerd gaan worden. Vervolgens worden de bruggen verder afgewerkt en in gebruik genomen. 

Nieuwe onderaannemer

In september vorig jaar moest de bouw van de bruggen worden uitgesteld als gevolg van het faillissement van een onderaannemer van Dura Vermeer. Dura Vermeer is meteen op zoek gegaan naar een andere onderaannemer en heeft die in de firma’s Van der Zalm uit Brakel en Rusthoven uit Groningen gevonden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img