Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen zijn er ook theatervoorstellingen en kinderprogramma’s: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. Een greep uit het programma in Flevoland.
Urker Geschiedenis
Urk maakt wat los bij mensen en dat is niets nieuws. Het (voormalig) eiland en zijn bewoners zijn door de geschiedenis heen door schrijvers, journalisten en kunstenaars op allerlei manieren beschreven en afgebeeld. Wie kan echter zeggen dat hun beeld volledig origineel is? Wie heeft Urk voor het ‘eerst’ ontdekt? Na een ochtend vol lezingen kun je ‘s middags archeologische vondsten bestuderen.
Urk, Urker Uitgaven en Erfgoed Urk, 7 oktober
Watermensen
Het kinderboek De Watermensen geeft op een speelse manier uitleg over de geschiedenis van Flevoland en de ontwikkeling van de polders. In Batavialand is een kindertentoonstelling ingericht bij het boek. Op vier middagen wordt er voorgelezen en gezongen. Leuk voor kinderen van 5 tot 8 jaar.
Lelystad, Batavialand, 4, 7, 11 en 14 oktober
Verborgen vondsten
Wat weet jij van dit voormalige eiland in de Zuiderzee? Wandel mee met de gids en leer de geschiedenis van Urk kennen aan de hand van verhalen, anekdotes en natuurlijk archeologische vondsten.
Urk, Tourist Info Urk, iedere woensdag en zaterdag in oktober
Vol vrolijke klanken
Het orgel en carillon zijn ontstaan in verschillende eurekamomenten gedurende minstens duizend jaar. Het begon al ver vóór onze jaartelling in het nabije oosten met een riet en in het verre oosten met een klok. Eenmaal in Europa zijn deze in stapjes ontwikkeld tot geliefde en bruikbare instrumenten. Musicus Jaap Zwart jr. vertelt je er meer over!
Almere, Goede Rede Concerten, 4 oktober
Sorry
In het theaterstuk ‘Ik zeg toch sorry’ komen vier acteurs bij elkaar om de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863 na te spelen. Wat het inleven in deze historische personages doet met de acteurs zelf, hoe ze zich tot het onderwerp verhouden in deze tijd en of het van invloed is op hun onderlinge verhoudingen, wordt langzaam en pijnlijk duidelijk. Wat betekent het om anno 2023 sorry te zeggen voor iets wat zo lang geleden lijkt?
Almere, Theatergroep Aluin, 6 oktober
Watergeuzen
Conservator Joran Smale van Batavialand neemt je mee het Maritiem Depot in. Precies 450 jaar geleden versloegen de watergeuzen een Spaans-Vlaamse vloot tijdens de Slag op de Zuiderzee (1573). Smale toont je de archeologische sporen uit die tijd.
Lelystad, Batavialand, 7 en 11 oktober
Werkeiland
Het voormalige werkeiland van Lelystad was het eerste bewoonde deel van het nog niet ingepolderde Oostelijk-Flevoland en diende als huisvesting voor de polderwerkers. Tegenwoordig maakt het deel uit van de stad Lelystad Haven. Kom je dit bijzondere stukje stad verkennen?
Lelystad, Batavialand, 15 oktober
Orgel bouwen
OrgelKids laat kinderen (en grote mensen) kennismaken met het orgel. Zij hebben een mini-orgel en mini-carillon ontwikkeld, dat je zelf in elkaar kunt zetten. Samen werk je aan de bouwpakketten en ondertussen leer je alles over deze instrumenten. Tot slot kun je er ook nog op spelen!
Almere Haven, Goede Rede Concerten, 25 oktober
De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda. Selecteer op Flevoland voor het hele complete aanbod in deze provincie.
Over de organisatie van de Maand van de Geschiedenis
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.
De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #eureka