Het archeologisch onderzoek op het Raadhuisplein in Heerlen is in volle gang. Nooit eerder werden sporen gevonden van een Romeins graf, uit de tijd van de eerste nederzetting in Heerlen, tot vandaag. De gevonden sporen gaan terug tot het jaar 0. De vondst is daarmee het oudste bewijs van Romeinse bewoning op deze plek.
Oudste bewijs resten Heerlen gevonden bij archeologisch onderzoek
Tijdens het archeologisch onderzoek vonden de archeologen een kuil vol overblijfselen van de eerste nederzetting in Heerlen, zoals een fragment van een La Tène armband, aardewerk, scherven en zelfs drie complete Romeinse bordjes van Terra Sigillata. Dit wijst op de vroegste bewoningssporen van Heerlen die teruggaan tot de Augusteische periode, 0 tot 20 na Christus. De vorm van de sporen en het dieper gevonden materiaal wijzen uit dat dit een graf uit de Romeinse tijd is. De sporen worden veilig gesteld en de komende dagen verder onderzocht.
Onderzoek naar Heerlen in de Romeinse tijd
Heerlen is ontstaan op het kruispunt van twee wegen: de Via Belgica en de Via Traiana. Het Raadhuisplein ligt dicht bij deze twee wegen en vormde een belangrijke plek voor de Romeinse nederzetting. De afgelopen dagen zijn er verschillende bijzondere vondsten gedaan die ons meer vertellen over Coriovallum, het Heerlen in de Romeinste tijd.
Wethouder Cultuur & Erfgoed Jordy Clemens volgt de ontwikkelingen vol enthousiasme: ’’Vandaag is er bewijs gevonden van Romeinse bewoning in tijd van keizer Augustus. Een unieke vondst die ons niet alleen meer leert over ons verleden, maar ook laat zien hoe uniek het verhaal van Romeins Heerlen voor Nederland is.’’