Op 12 september was het 78 jaar geleden dat Amerikaanse troepen ons land betraden en de bevrijding begon. Als onderdeel van de Liberation Route Europe werd om die herinnering levend te houden in het Zuid-Limburgse Mesch de lange-afstandswandelroute ‘Bevrijding van Limburg’ geopend. Tijdens de jaarlijkse herdenking door het Bevrijdingscomité Mesch namen burgemeester Cox van de gemeente Eijsden-Margraten en vfonds-voorzitter Borsboom de wandelroute ‘Bevrijding van Limburg’ in gebruik. Vertegenwoordigers van de oudste en jongste generatie van Mesch onthulden een Vector of Memory, een bijzonder kunstwerk van de Amerikaanse architect Libeskind. De Vector markeert het startpunt van de Liberation Route door Limburg.
Liberation Route Europe
De 275 kilometer lange wandelroute ‘Bevrijding van Limburg’ loopt van Mesch tot Mook en vertelt het complexe bevrijdingsverhaal van Limburg. Toen het uiterste zuiden door de Amerikanen werd bevrijd hield niemand het voor mogelijk dat de bevrijding van de rest van de provincie nog een half jaar zou gaan duren.
De Limburgse route maakt deel uit van het internationale wandelnetwerk van de Liberation Route Europe, door de Raad van Europa erkend als Culturele Route. Meer dan 10.000 kilometer aan wandelroutes langs musea, monumenten, begraafplaatsen en andere plekken in heel Europa die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De routeplanner op www.liberationroute.com en de app van de Liberation Route Europe tonen alle routes en vertellen onderweg over historische plekken. Met de routeplanner kunnen ook eigen wandelroutes uitgestippeld worden.
‘Vector of Memory’ in Mesch
Verspreid over de hele provincie markeren grote en kleine ‘Vectors of Memory’ belangrijke gebeurtenissen langs de Liberation Route Europe. Ook bij Bevrijdingsmonument in Mesch. De 30ste Amerikaanse Infanterie Divisie, bijgenaamd Old Hickory, stak hier voor het eerst de grens over. Wie de QR-code op de Vector scant, hoort het verhaal van het hoofd van de school Sjef Warnier.
Wandelommetjes
Er zijn nog meer bevrijdingsroutes gemaakt. De 120 kilometer lange route ‘Bevrijding van Zuid-Limburg’ vertelt het verhaal van de Amerikanen die hier de grens overstaken. Naarmate zij dichter bij Aken kwamen, de eerste stad op Duits grondgebied, werd de strijd steeds feller.
Voor gezinnen zijn korte wandelommetjes gemaakt. Routes voor een dagdeel in Gennep, Venlo en Nederweert. Met verhalen over het leed dat oorlog met zich meebracht voor de gewone burgers.
Regionale samenwerking
Dit project is een samenwerking van LRE Foundation, de initiatiefnemer van de Liberation Route Europe, Marketing Limburg, Routebureau Noord- en Midden-Limburg, Visit Zuid-Limburg en historicus Fred Cammaert. Het project wordt ondersteund door vfonds, Provincie Limburg en alle Limburgse gemeenten.